KARADŽIĆ I MLADIĆ IZA REŠETAKA

Srbijanski tužitelj čeka zdravicu s Carlom del Ponte

28.05.2011 u 16:00

Bionic
Reading

Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević rekao je da se nada kako će uskoro moći ispiti zdravicu s bivšom tužiteljicom ICTY-ja Carlom del Ponte, pošto su dvojica glavnih haških bjegunaca u rukama pravde.

Del Ponte je prije nekoliko godina Vukčeviću poklonila dvije boce Cabernet Sauvignona s likom dvojice bivših čelnika bosanskih Srba, Radovana Karadžića i Ratka Mladića, na etiketi. Njih su se dvoje tada dogovorili da će boce otvoriti kada bjegunci budu iza rešetaka.

'Sada možemo nazdraviti pravosuđu', rekao je Vukčević. 'Nazvat ću Carlu Del Ponte da mi se uskoro pridruži i otvorit ćemo dvije boce koje mi je davno donijela te nazdraviti uspješnom završetku posla', dodao je.

Radovan Karadžić, bivši politički vođa bosanskih Srba, uhićen je u srpnju 2008. u Beogradu i izručen Međunarodnome kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY). Ratko Mladić, njegova desna ruka za vojna pitanja, uhićen je u četvrtak na sjeveroistoku Srbije i uskoro bi mu se trebao pridružiti u Hagu.

Vukčević je priznao da je odolio iskušenju da prvu bocu otvori nakon Karadžićeva uhićenja, jer je smatrao užitak ne bi bio potpun bez Mladićeva uhićenja.

Odgovarajući na pitanje hoće li na proslavi biti i sadašnji glavni tužitelj ICTY-ja Serge Brammertz, Vukčević je kazao da 'njegov posao tek počinje' kada Mladić uskoro stigne u Haag.