IZRUČENJE HRVATSKOJ

Srbijanski sud odlučuje o Veljku Mariću

14.01.2011 u 15:36

Bionic
Reading

Srbijanski prizivni sud trebao bi uskoro, drugi put, odlučiti o izručenju Hrvatskoj svog državljanina Veljka Marića, optuženog u Srbiji za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u listopadu 1991. u selu Rastovcu u grubišnopoljskoj općini, izjavio je u petak za Hinu Marićev odvjetnik Đorđe Dozet

'Prizivni sud već je jednom odlučio vratiti prvostupanjskom sudu na ponovno odlučivanje slučaj Veljka Marića, pošto je u prosincu odbijen zahtjev za njegovo izručenje Hrvatskoj', rekao je Dozet.

Objasnio je da je prvostupanjski sud potom ponovno odbio izručbeni zahtjev te da se sada ponovno očekuje da prizivni sud razmotri tu odluku.

'Teorijski je moguće da slučaj ponovno bude vraćen na odlučivanje, ali je realno očekivati da će taj sud potvrditi odluku o odbijanju izručenja ili ju preinačiti i donijeti odluku kojom bi se dopustilo Marićevo izručenje', objasnio je Dozet.

Marićev odvjetnik dodao je kako ne može reći kad će prizivni sud o tome odlučivati drugi put, navodeći da će biti pozvan kad ročište bude zakazano.

Marić se nalazi u pritvoru suda u Beogradu otkako je u travnju prošle godine uhićen na srbijansko-bugarskoj granici.

Na suđenju u Beogradu hrvatskom državljaninu Veljku Mariću (59), optuženom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u listopadu 1991. u selu Rastovcu u grubišnopoljskoj općini, 15. studenoga 2010. započet je dokazni postupak, nakon čega je nastavak postupka odgođen do odluke o zahtjevu Hrvatske za Marićevo izručenje.

Predsjednik sudskog vijeća objasnio je tada da je od hrvatskog pravosuđa zaprimljen zatjev za izručenje Marića te da će zbog toga o nastavku suđenja biti naknadno odlučeno kako bi se spriječili nepotrebni dodatni troškovi.

Na početku suđenja 7. listopada Marić je pred vijećem za ratne zločine višeg suda u Beogradu odbacio navode iz optužnice, ustvrdivši da nije kriv.

Optužnicom od 12. kolovoza 2010. Marić se tereti da je kao pripadnik hrvatskih oružanih postrojba - 77. grubišnopoljskoga samostalnog bataljuna - u akciji 'čišćenja' sela Rastovca 31. listopada 1991. u vojnoj odori i naoružan ušao u kuću obitelji Slijepčević te hicima iz automatske puške ubio Petra Slijepčevića u nazočnosti njegove supruge Ane.

Optužnici je prethodio zahtjev srbijanskog državnog odvjetništva, podnesen 19. travnja 2010, za provedbu istrage protiv Marića, koji je 18. travnja uhićen u Dimitrovgradu na graničnom prijelazu između Srbije i Bugarske, otkada je u pritvoru.
U optužnici se tvrdi da su tijekom oružanih sukoba na grubišnopoljskom području između hrvatskih postrojbi i srpskih snaga pripadnici hrvatskih postrojbi u akciji 'Otkos' u rujnu i listopadu 1991. u više organiziranih napada opljačkali i spalili više od 30 sela.

Srbijansko tužiteljstvo za ratne zločine 1. studenoga objavilo je da je podnijelo zahtjev za provedbu još jedne istrage protiv Marića zbog sumnje da je u rujnu 1991. na grubišnopoljskom području počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika.