TRAŽE VEĆE SUBVENCIJE

Srbijanski seljaci blokirali Vojvodinu

31.05.2011 u 20:25

Bionic
Reading

Gotovo svi putni pravci u Vojvodini su blokirani traktorima poljoprivrednika nezadovoljnih agrarnom politikom srbijanske vlade, a kako nema napretka u pregovorima najavljeni su radikalniji oblici prosvjeda, prenosi u utorak Radio televizija Vojvodine

Poljoprivrednici su blokirali gotovo sve važnije prometnice u Vojvodini jer im policija ne omogućava da traktorima odu u Beograd ispred vlade Srbije i tamo demonstriraju svoje nezadovoljstvo novim mjerama Ministarstva poljoprivrede.

Seljaci traže da država osigura subvencije za obradu zemlje na razini prošlogodišnjih, no predstavnici državnih tijela kažu da u proračunu nema dovoljno novca.

'Kada bi bilo više novca, mogli bismo više i raspodijeliti i ja molim vlasnike krupnih gospodarstava da razumiju realnost ekonomske situacije u Srbiji danas', rekao je tim povodom predsjednik Srbije Boris Tadić

Tadić je podsjetio, prenose mediji, da se subvencije daju iz dohotka građana i da subvencioniranje mora biti uravnoteženo.

Pravo na subvencioniranje poljoprivredne proizvodnje prošle godine iskoristilo je oko 75.000 registriranih gospodarstava u Srbiji.

Poljoprivrednici navode da neće odustati od prosvjeda dok ministarstvo ne ispuni njihove zahtjeve o subvencijama.

U međuvremenu, oni su blokirali središte Novoga Sada od čega ih nije uspio odgovoriti predsjednik vlade Vojvodine Bojan Pajtić

Također, pod blokadama su gotovo sve prometnice koje povezuju gradove u pokrajini. Propuštaju se samo vozila hitne pomoći.

Jučer je zabilježen jedan ozbiljniji incident u kojemu je policajac, po navodima Udruge poljoprivrednika, drškom pištolja udario zemljoradnika u traktoru, no u policiji to niječu.

Prosvjed poljoprivrednika počeo je u ponedjeljak kada je iz cijele Vojvodine i dijela Srbije krenulo nekoliko tisuća traktora prema Beogradu kako bi izrazili nezadovoljstvo agrarnom politikom vlade Srbije.