DEKLARACIJOM NA DEKLARACIJU

Srbijanski parlament raspravlja o zločinima nad Srbima

14.10.2010 u 14:48

Bionic
Reading

Srbijanski parlament pokrenuo je u četvrtak raspravu o prijedlogu deklaracije kojom bi se osudili zločini nad Srbima počinjeni tijekom sukoba u bivšoj Jugoslaviji, te izrazila solidarnost sa žrtvama bombardiranja NATO-a, javljaju srbijanski mediji

U prijedlogu deklaracije, koji su podnijela 123 zastupnika, 'najoštrije se osuđuju zločini nad Srbima u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, na Kosovu i Metohiji', te se 'pozivaju parlamenti drugih zemalja, prije svega s prostora bivše Jugoslavije, da osude te zločine', prenosi Tanjug.

U tekstu deklaracije se isto tako izražava spremnost Srbije da nastavi proces pomirenja, a svi narodi bivše Jugoslavije pozivaju se da daju puni doprinos stvaranju i jačanju uvjeta za zajednički život zasnovan na ravnopravnosti nacija i punom poštivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda.

Oporbeni zastupnici usprotivili su se predloženoj deklaraciji ocjenjujući da ona služi vladajućoj koaliciji za unutarnjopolitičku upotrebu, te da neće pridonijeti pomirenju, prenosi agencija Beta.

'To je nerazumna, nemoralna i politički plitka deklaracija', rekao je zastupnik oporbene Demokratske stranke Srbije (DSS) Slobodan Samardžić, optuživši vladajuću većinu da pokušava amnestirati NATO za bombardiranje 1999. godine.

Samardžić je rekao da je DSS predlagao da se u jednom dokumentu osude zločini nad svim žrtvama, te dodao da vladajuća većina radi razliku među žrtvama na prostoru bivše Jugoslavije podsjetivši da je parlament ranije usvojio Deklaraciju o osudi zločina u Srebrenici. 'DSS je za osudu zločina nad svim žrtvama', rekao je Samardžić i dodao da vladin prijedlog 'ne zaslužuje nijedan glas'.

Čelnik oporbene zastupničke skupine 'Naprijed Srbijo' Tomislav Nikolić povezao je nedavno održavanje gay parade s predloženom deklaracijom.

'Mislite da ćete nas uvesti u EU organiziranjem Parade ponosa, a patriotizam ćete pokazati tako što ćete osuditi zločine nad Srbima?', upitao je Nikolić vladajuću koaliciju.

'Ovakvom deklaracijom nikoga niste odvratili od toga da nas netko ponovno bombardira i napadne', rekao je Nikolić i dodao da su to 'sve ideje iz ureda srbijanskog predsjednika Borisa Tadića'.

Čelnica vladajuće zastupničke skupine Za europsku Srbiju Nada Kolundžija odbacila je optužbe oporbe ustvrdivši da je cilj deklaracije da se zločini ne zaborave i da odgovorni budu kažnjeni.

'Deklaracijom ne kvalificiramo žrtve, ne vrednujemo žrtve na različite načine niti se bavimo kvalifikacijom zločina, ne može se deklaracijom amnestirati bilo kakav zločin', rekla je Kolundžija, prenosi agencija Beta.

Čelnik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak rekao je da će njegova stranka u dogovoru s koalicijskim partnerima podržati prijedlog deklaracije, iako ga on osobno 'apsolutno ne razumije'.

'Ne shvaćam kakva je poanta u tome da netko osuđuje zločine nad samim sobom, to se podrazumijeva', rekao je Čanak novinarima.

On je dodao da mu usvajanje deklaracije izgleda kao politički ustupak, za koji, kako je rekao, pretpostavlja da je nužan.