rasprava o tesli

Srbijanski ministar kulture ide dalje: Uklešite da je ban Jelačić srpski vojskovođa hrvatskog podrijetla

29.08.2019 u 14:24

Bionic
Reading

Ministar kulture i informiranja Srbije Vladan Vukosavljević ponovo je došao u fokus javnosti zbog rasprave o tome čiji je Nikola Tesla, srpski ili hrvatski. U razgovoru za Nedeljnik ide korak dalje. Kaže kako je po logici njegove hrvatske kolegice, ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, ban Josip Jelačić Srbin hrvatskog podrijetla

'Kada bih ja prihvatio logiku kolegice Obuljen, onda bih ju mogao zamoliti da na svom glavnom trgu u Zagrebu, na spomeniku banu Jelačiću, dodatno uklešu da je riječ o srpskom vojskovođi hrvatskog podrijetla. To je potpuno identična logika. Ban Jelačić rođen je u Petrovaradinu, tj. u Novom Sadu, a Vlada Srbije nedavno je obnovila njegovu rodnu kuću. U to vrijeme to nije bio dio Srbije, sada jest. Ako je Nikola Tesla ‘hrvatski izumitelj’, kao što tvrde, onda je i ban Jelačić srpski vojskovođa hrvatskog podrijetla', kazao je Vukosavljević za Nedeljnik.

'Da stvar bude još paradoksalnija, danas bi, recimo, Rusija mogla reći da je Immanuel Kant ruski znanstvenik njemačkog podrijetla. Kant je cijeli svoj život proveo u Königsbergu, a Königsberg već dugo nije Königsberg, već Kalinjingrad i pripada Ruskoj Federaciji. Ako ćemo već ići tom logikom, onda predlažem da se koristi isto mjerilo. Isto se može reći i da je vojvoda Momčilo Đujić, hrvatski vojskovođa, srpskog porijekla', naveo je srbijanski ministar kulture.

Naglašava kako je Tesla bez sumnje Srbin. 'U vrijeme njegovog rođenja to je bilo austrijsko carstvo. Razumna stvar je reći da je Tesla zbog svoje genijalnosti i izrazitog doprinosa svjetskoj znanosti zapravo građanin svijeta i da pripada svima u tom smislu… Veliki ljudi koji inspiriraju svojim dostignućima mogu se smatrati građanima svijeta u jednom širem smislu…Oni nisu došli s Jupitera, već su rođeni negdje, imaju neku nacionalnost koja nije presudan faktor u njihovom identitetu. Ali ako nije presudan faktor, zašto onda Hrvatska naziva Teslu ‘hrvatskim izumiteljem’?' pita se Vukosavljević.