NE SHVAĆAJU ŠALU

Srbijanska vlada traži zatvaranje 'lažnih' Twitter računa ministara

15.07.2011 u 10:37

Bionic
Reading

Unatoč vjerovanju da im se ne valja zamjerati, srbijanska vlada upustila se u klinč sa srpskim twitterašima. Priča kako je satirični profil tamošnjeg šefa diplomacije Vuka Jeremića (@vookjeremic) ugašen na inzistiranje ministra dospjela je na naslovne stranice beogradskih medija

Blic piše da se Ministarstvo kojim rukovodi (pravi) Jeremić žalilo na pojedine Twitter postove njegovog satiričnog alter ega, te da se u cijelu priču uključila i Služba za borbu protiv organiziranog kriminala (SBPOK) 'koja radi na otkrivanju svih lažnih računa političara na društvenim mrežama koji mogu dovesti javnost u zabludu'.

Vuk Jeremić je prvi izgubio živce, ali nije prvi srpski političar kojeg je Twitter zajednica 'častila' na ovaj način. Suvremeni satiričari u Srbiji pronašli su novi kanal za komentiranje rada državnih dužnosnika otvarajući Twiter račune i pišući u njihovo ime poput @boristatic (u ime predsjednika Srbije), @Dshootanovac (ministar obrane), @jocakrkobabic (potpredsjednik vlade), ali i u ime srbijanske vlade (@vladarsrbije). Jedan od popularnijih internet računa je i @sloba_milosevic.

Beogradski mediji prenijeli su da su u Jeremićevom ministarstvu reagirali jer je osim sličnog imena račun sadržavao i punu funkciju ministra i potvrdu da je riječ o službenoj adresi te da su preko njega u eter slane 'najgore uvrede, psovke i prostakluci na račun ministara, ali i na račun njegovih inozemnih kolega'.

Da je ovaj potez vlasti u Beogradu, twitteraškim rječnikom '#epicfail', pokazuje i odgovor Twitter zajednice koja je ubrzo po 'zamrzavanju' računa @vookjeremic otvorila @notvookjeremic. Dužnosnicima bi to trebala biti poruka kako će ubuduće reagirati javnost na društvenim medijima.

Jeremić ima i svoj pravi račun na Twitteru, što polako postaje trend među političarima koji sve češće koriste društvene mreže da bi se obraćali građanima. Jedna od najaktivnijih je nekadašnja ministrica telekomunikacija Jasna Matić.

Oko pitanja je li u pitanju legitiman postupak, ili pak uvođenje internet cenzure na mala vrata, trenutno se polemizira. Značajan broj korisnika društvenih mreža vjeruje da je postupak vlade opravdan, no mnogi su mišljenja da ovaj postupak dokazuje da državnici nemaju razumijevanja za funkcioniranje suvremenog svijeta, navodeći i da mnogi svjetski političari imaju 'šaljive' račune otvorene u njihovo ime.