KAKO TO RADE SUSJEDI?

Srbijanska vlada predstavila gospodarske mjere

07.04.2009 u 18:24

Bionic
Reading

Srbijanska je vlada u utorak predstavila mjere za oporavak zemlje od gospodarske krize, koje predviđaju uštede u troškovima državne uprave za oko milijardu eura

Predstavljajući program, predsjednik srbijanske vlade Mirko Cvetković kazao je na tiskovnoj konferenciji da će se 85 posto planirane svote uštedjeti smanjenjem troškova državnog proračuna, a 15 posto povećanjem proračunskih prihoda.

Po njegovim riječima, te su mjere do sada najopsežnija prilagodba javnih financija u Srbiji koja se, kako je objasnio, provodi bez stihije.Tako će ministarstva smanjiti troškove za 26 posto u usporedbi s planom za 2009., smanjit će se za 40 posto troškovi svim proračunskim korisnicima s vlastitim prihodima, također će se smanjiti doznake lokalnim samoupravama te troškovi javnih poduzeća (uplata sveukupne dobiti javnih poduzeća u proračun). Vlada će smanjiti i troškove državnog zavoda za zdravstveno osiguranje te zamrznuti plaće u državnoj, pokrajinskoj i lokalnoj upravi, javnim poduzećima i agencijama, kao i mirovine.

Ministrica financija Diana Dragutinović kazala je da će mjere, kad budu prihvaćene na vladinoj sjednici, biti dostavljene parlamentu koji bi ih trebao prihvatiti najkasnije do početka svibnja. Do tada se, kako je dodala, očekuje i rebalans proračuna za 2009.

Po riječima ministra gospodarstva i regionalnog razvoja Mlađana Dinkića, u planu je i promjena zakona o državnim službenicima jer treba smanjiti troškove i broj zaposlenika u državnoj upravi na svim razinama. U prvom krugu, u idućih devet mjeseci, taj broj bit će smanjen za 10 posto, objasnio je.

Dinkić je najavio da će se smanjiti i broj vladinih regulatornih tijela, ograničiti službena putovanja u inozemstvo osim kad je riječ o putovanjima važnim za državu, zabraniti reprezentaciju na teret proračuna, zabraniti nabavu službenih vozila i uvesti strog nadzor njihove uporabe te smanjiti troškove uporabe službenih mobilnih telefona. Kao mjere koje će izravno utjecati na građanstvo najavljeni su viši porezi na benzin, uvođenje privremenih trošarina u mobilnoj telefoniji, veći nameti na imovinu i luksuzna vozila te privremena naknada na dopunske prihode.