DIJALOGOM DO RJEŠENJA

Srbijanska vlada pozdravila deblokadu cesta na Kosovu

27.10.2011 u 18:44

Bionic
Reading

Srbijanska vlada ocijenila je da odluka predstavnika Srba sa sjevera Kosova da omoguće opskrbu međunarodnih snaga KFOR-a na Kosovu značajno pridonosi rješavanju tamošnjih problema, kazao je u četvrtak voditelj ureda srbijanske vlade za suradnju s medijima Milivoje Mihajlović istaknuvši kako je stajalište vlade da je nesmetani rad međunarodnih misija na Kosovu, pod uvjetom da se vrate u statusno neutralne okvire, važan za stabilnost na Kosovu

Vlada je također ocijenila da je dijalog glavni put za rješavanje problema nastalih na sjeveru Kosova i poziva sve građane da se suzdrže od bilo kakvih provokacija i ne nasjedaju na provokacije niti da primjenjuju bilo kakvu silu prema pripadnicima međunarodnih misija, istaknuo je Mihajlović

Srbijanska vlada u četvrtak je na sjednici usvojila izvješće o aktivnostima vlade na Kosovu, koji će tijekom dana biti upućen srbijanskom parlamentu, nakon čega će bi sredinom sljedećeg tjedana Skupština Srbije na izvanrednoj sjednici trebala raspravljati o aktualnoj krizi na sjeveru Kosova.

Srbi na sjeveru Kosova u četvrtak su oslobodili prolaz snagama KFOR-a prema graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova prema Srbiji, uklonivši barikade samo s jedne prometne trake na cestama koje vode ka prijelazima.

Prolazi će, kako su poručili, biti otvoreni za opskrbu pripadnika KFOR-a, ali ne i za pripadnike misije Europske unije za provedbu prava na Kosovu (EULEX) sve dok ta misija ne postigne dogovor s vlastima u Beogradu o tome da EULEX prestane prevoziti predstavnike kosovskih vlasti.

Glasnogovornik KFOR-a Uve Novitsky, u izjavi koju prenose mediji u Beogradu kazao je kako KFOR smatra da je djelomično uklanjanje barikada na sjeveru Kosova pozitivan korak, ali zahtjeva 'bezuvjetnu' slobodu kretanja za svoje vojnike, pripadnike misije EULEX i drugih institucija, kao i za građane.

Srbi na sjeveru Kosova ne žele dopustiti da kosovske vlasti, koje ne priznaju, kontroliraju granične prijelaze Jarinje i Brnjak prema Srbiji. Ta dva prijelaza i ceste do njih u rujnu su zapriječili barikadama.

Spindelegger o traženju rješenja za sjever Kosova

Austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger, koji u četvrtak boravi u službenom posjetu Beogradu, u izjavi za beogradski tisak ocijenio je da će se rješenje za problem na sjeveru Kosova vjerojatno morati tražiti na nekom drugom forumu s obzirom da sadašnji dijalog između Srbije i Kosova pod okriljem EU-a nema mandat razmatrati to pitanje.

Spindelegger, u razgovoru za beogradski dnevnik 'Blic', podupire ideju o otvaranju nove međunarodne rasprave o statusu sjevernog Kosova, a na pitanje bi li Austrija poduprla statusne pregovore s ciljem da se pronađe održivo i za Srbe na Kosovu prihvatljivo rješenje, kaže kako je Austrija uvijek za to da se do rješenja dođe pregovorima.

'Bilo bi idealno imati konstruktivan dijalog između Prištine, Beograda i posebno Srba sa sjevernog Kosova. Ali za to je potrebna volja sve tri strane da se angažiraju u dijalogu i tragaju za praktičnim rješenjima za sva otvorena pitanja', ustvrdio je.

Pojedini predstavnici stranaka na vlasti u Srbiji ocijenili su da bi održavanje međunarodne konferencije o Kosovu donijelo pozitivne rezultate, dok vanjskopolitički stručnjaci smatraju da bi takav događaj morao biti dobro pripremljen, kao i da bi službeni Beograd morao imati ideju o tome što će time dobiti.

Beogradski mediji u četvrtak su velika pozornost dali i izjavi zamjenika srbijanskog premijera i ministra unutarnjih poslova Ivice Dačića da bi, kada je riječ o rješavanju problema Kosova, treba razgovarati o svemu, 'pa čak i o razmjeni teritorija'.

'Mi kažemo da je ono naš sastavni dio, ali teško da možemo ostvariti suverenitet. A Albanci imaju suverenitet dok ne padne prva magla. Tada ih helikopteri ne mogu voziti na takozvanu carinu na sjeveru. Upravo zato govorim o razgraničenju', kazao je Dačić za dnevnik 'Večernje novosti''.

Na podsjećanje novinara da je njemačka kancelarka Angela Merkel srbijanskim vlastima poručila da Srbi na sjeveru Kosova moraju 'ugasiti' institucije, Dačić je kazao kako je Merkel istoga dana na ručku postavila pitanje o tome zašto Kosovo ne bi bilo i federacija.

Dačićeve izjave predstavnici stranaka aktualne srbijanske vladajuće koalicije ocjenjuju različito te jedni smatraju da ne treba unaprijed odbacivati bilo koju opciju, dok drugi ukazuju na neozbiljnost iznošenja u javnost razgovora vođenih za ručkom.

Među predstavnicima oporbe mogu se čuti ocjene da se razgovorom o Kosovu 'uz ručak' tema Kosova banalizira te da srbijanski Ustav mora biti okvir za rješavanje pitanja Kosova, kao i ocjene da je riječ o 'potpunoj besmislici'.