ŠTO ILI KOGA ČEKA HRVATSKA?

Srbija zaradila 200 mil. eura na oduzetoj imovini

02.09.2010 u 14:45

Bionic
Reading

U Srbiji je u samo godinu i pol dana primjene Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz kaznenog djela privremeno ili trajno oduzeta imovina u vrijednosti oko 200 milijuna eura, a samo je u posljednjih mjesec dana oduzeto oko 20 kuća i stanova, izjavila je ministrica pravde Srbije Snežana Malović agenciji Beta

'Pokazalo se da se Zakon primjenjuje i da je efikasno sredstvo u borbi protiv organiziranog kriminala', rekla je Malović i istaknula da je najveći pomak što se u posljednjih šest mjeseci oduzimaju i poduzeća kupovana nelegalno stečenim novcem.

'Od Branislava Uskokovića oduzeta je ciglana Naša sloga u Kovinu, dok su od klana Darka Šarića oduzeti Mitrosrem, Jedinstvo Gajdobra i Palić a.d.', nabrojala je Malović.

Dodala je i da je 'poseban odsjek Višeg suda u Beogradu donio odluku o privremenom oduzimanju firme Municipium S u Beogradu, koja ima udio u mnogim drugim poduzećima', navodeći da je to bila bazna firma kriminalnog klana Darka Šarića za kupovinu nekretnina i privrednih društava širom Srbije.

Privremeno je pak oduzeto više od 50 kuća, stanova i čitavih stambenih zgrada čija je ukupna površina veća od 7.000 kvadratnih metara, podsjetila je Malović, istaknuvši da je u posjedu Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom, a na računu Narodne banke Srbije završilo 1.780.534 dinara, kao i 726.234 eura.

'Dosad je oduzeto i 90 automobila, među kojima i najskuplji džipovi i limuzine, a oni automobili koji su odmah bili u voznom stanju dati su sudovima na korištenje, Jedinici za financijske istrage MUP-a Srbije, kao i drugim državnim organima', navela je Malović.

Pojedine nekretnine smo ustupili državnim tijelima, poput općina ili Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, a s gradom Beogradom dogovoreno je da najmanje dva objekta budu ustupljena za vrtiće.

Ostale objekte Direkcija izdaje i dosad je od zakupnina mjesečno dobiveno oko 15.000 eura, koji uglavnom odlaze za potrebe narodnih kuhinja i socijalno ugroženih kategorija stanovništva, istaknula je Malović.