RUŠENJE USTAVNOG PORETKA

Srbija zabranila ultradesničarski Obraz

12.06.2012 u 18:12

Bionic
Reading

Srbijanski Ustavni sud donio je odluku o zabrani srbijanske ultradesničarske organizacije 'Obraz', u javnosti poznate, između ostalog, po aktivnostima njezinih pripadnika na sprječavanju održavanja 'Parade ponosa' posvećene promicanju prava LGBT (lezbijske, gay, biseksualne i transrodne) populacije, javili su u utorak beogradski mediji.

Odluku o zabrani te organizacije Ustavni sud donio je na temelju zahtjeva republičkog javnog tužitelja s kraja rujna 2009. godine u kojem je tražio zabranu te organizacije zbog njezinih aktivnosti na nasilnom rušenju ustavnog poretka, kršenju zajamčenih ljudskih i manjinskih prava te izazivanju rasne, nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.

U zahtjevu tužiteljstva navedeno je i da je 'Obraz' izazvao brojne izgrede u kojima su njihovi pripadnici na razne načine kršili ustavom zajamčena ljudska prava. Mediji podsjećaju da je tužiteljstvo 2011. godine naknadno zatražilo da ta organizacija bude izbrisana iz državnog registra te da se sve buduće udruge i skupine koje žele nastaviti aktivnosti 'Obraza' definiraju kao nelegalne.

Vođa te organizacije Mladen Obradović u travnju 2011. godine pred beogradskim Višim sudom osuđen je nepravomoćno na dvije godine zatvorazbog organiziranja nereda u Beogradu tijekom Parade ponosa 2010. godine. Preostalih 13 optuženih osuđeno je na zatvorske kazne u trajanju od osam mjeseci do godinu i pol dana, a sud ih je proglasio krivim zbog nasilničkog ponašanja na javnom skupu.

U sukobima oko 6000 protivnika Parade ponosa i policije u Beogradu je 10. listopada 2010. privedeno oko 250 izgrednika te ozlijeđeno oko 150 policajaca, a prema riječima gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa počinjena je šteta u vrijednosti većoj od milijun eura. To je bila prva parada nakon devetogodišnje stanke i održana je u središtu Beograda, godinu dana nakon što je 2009. ta manifestacija u posljednji trenutak otkazana zbog velike opasnosti za sigurnost sudionika.

Potkraj ožujka ove godine Mladen Obradović osuđen je nepravomoćno pred Prvim osnovnim sudom u Beogradu na deset mjeseci zatvora zbog rasne i druge diskriminacije i prijetnji LGBT populaciji pred otkazanu Paradu ponosa 2009. godine. U Beogradu je Parada ponosa prvi put organizirana 30. lipnja 2001., a tada su pripadnici navijačkih i ekstremnih desničarskih skupina napali i pretukli više sudionika povorke, kao i neke novinare i slučajne prolaznike.