demokratske promjene

Srbija uz EU deklaraciju o Bjelorusiji: Nadamo se da Lukašenko 'neće zamjeriti'

27.08.2020 u 14:30

Bionic
Reading

Srbijanska premijerka Ana Brnabić potvrdila je u četvrtak da se Beograd početkom tjedna pridružio Deklaraciji EU-a o Bjelorusiji i izrazila nadu da im bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko to "neće zamjeriti

Veleposlanici EU-a i SAD u Beogradu Sem Fabrizi i Anthony Godfrey pozdravili su taj potez.

EU je 11. kolovoza usvojila Deklaraciju o predsjedničkim izborima u Bjelorusiji u kojoj se navodi da su građani Bjelorusije "pokazali želju za demokratskim promjenama", ali da izbori "nisu bili ni slobodni ni pošteni".

Bjelorusiju potresaju prosvjedi od objave rezultata predsjedničkih izbora 9. kolovoza na kojima je Lukašenko osvojio 80 posto glasova, a koje oporba smatra namještenima.

Potpisivanje te deklaracije je "ono što Srbija treba činiti u okviru usuglašavanja srbijanske politike s europskom", rekla je Brnabić novinarima tijekom posjeta Fakultetu likovnih umjetnosti u Beogradu i dodala da se nada da im to Lukašenko "neće zamjeriti", prenijele su lokalne agencije.

Brnabić je odnose i suradnju Srbije s Bjelorusijom ocijenila dobrima. Istaknula je da Srbija nikad neće zaboraviti da je Lukašenko "jedini državnik na svijetu koji je za vrijeme NATO-ovog bombardiranja 1999. godine posjetio Srbiju".