IZLILA SE RADIOAKTIVA VODA

Srbija: U Vinči izbjegnuta nuklearna nesreća?

26.03.2012 u 13:44

Bionic
Reading

Krajem veljače, u Institutu Vinča u Srbiji se izlilo 300-400 litara vode u podrumu u kojem je bio uskladišten uranski 'žuti kolač', piše Politika. Neslužbeni rezultati provjere vode iz podzemnog skladišta suprotni su: u izvještaju Nuklearnih objekata Srbije nije zabilježeno nikakvo zračenje, a u priopćenju Laboratorije za zaštitu od zračenja piše da je ono bilo 1.000 puta veće od onog u pitkoj vodi

Srpska javnost još uvijek nije saznala da li je radioaktivnost bila povećana ili nije. Prema jednom mjerenju jeste, prema drugom nije. Inače 'žuti kolač' je samljeveni uran pripremljen za obogaćivanje i dalje korištenje u nuklearnom reaktoru.

Prema pisanju 'Politike', kada se incident dogodio proširila se panika među zaposlenima, a neke trudnice nisu ni došle na posao. Zatim je na zahtjev zaposlenih u Laboratoriji za materijale, gdje se incident i dogodio, sazvan sastanak, na koji je pozvan i direktor Jovan Nedeljković.
Prema saznanjima Politike, na tom sastanku su spomenute su i brojni organizacijski nedostaci, koji u toj instituciji postoje već 40 godina, a koje niko ne rješava.

Tek 13. ožujka, dakle dva tjedna i koji dan poslije incidenta sa 'žutim kolačem', zasjedao je Upravni odbor Instituta Vinča, i na toj sjednici je naređeno direktoru da u roku od dva mjeseca ispuni sve predložene mjere i pripremi plan za uklanjanje ionizirajućeg zračenja, nuklearnog materijala i radioaktivnog otpada, ali i da najkasnije za 48 sati obavijesti odgovorne u kakvom je stanju zgrada 14, u kojoj je nuklearni materijal bio smješten.

Na popisu onih koji je trebalo obavijestiti je više ministarstava u vladi Srbije, poput ministarstva obrazovanja i znanosti, policije, obrane. U međuvremenu su u Vinču došli i stručnjaci Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) iz Beča.

Iz cijelog incidenta ostala su mnoga nerazjašnjena pitanja, zaključuju u Politici, poput onog zašto se ranije nije adekvatno uskladištio 'žuti kolač' budući da je on preostao od projekta 'drugi nuklearni program' od prije 40 godina; zbog čega 'Nuklearni objekti Srbije' nemaju nijednu odgovarajuću licencu za rad s radioaktivnim materijalom; tko je zapravo rukovodio premještanjem nuklearnog otpada iz Vinče u Rusiju; tko smije građanima uskratiti pravo na pravovremeno i pouzdano obavještavanje, pogotovo u ovakvim incidentima; što bi bilo da je napravljena greška s većim posljedicama itd.