NEMAJU ZA PLAĆE I MIROVINE

Srbija u pomoć pozvala MMF!

09.08.2012 u 07:18

Bionic
Reading

Srbija je pozvala u pomoć MMF i najavila rast PDV-a. Vlada Ivice Dačića, koja je prisegnula prije samo 10 dana, suočena je s padom kreditnog rejtinga i dubokom recesijom. Srbija ima rekordan proračunski deficit, javni dug od 55 posto BDP-a i 25 posto nezaposlenih. Agencije prenose da Beograd ima novca za isplatu mirovina i plaća još samo - ovaj mjesec

'Mi smo spremni, raspoloženi da odmah razgovaramo s MMF-om. Njihova će uloga biti, ako to prihvatimo, kreiranje proračuna za iduću godinu', potvrdio je srbijanski ministar financija i privrede Mlađan Đinkić. Srbija je u recesiji. To prema preliminarnim podacima znači pad BDP-a 1,3 posto u prvom kvartalu, a 0,6 posto u drugom. To se može revidirati u duljem razdoblju i sigurno neće biti bolje, može biti samo gore, dodao je.

Kreditna agencija Standard & Poors snizila je Srbiji rejting za jedan stupanj - s BB na BB minus - uz loše stanje financija. To je i kazna zbog premijerova političkog prisvajanja središnje banke. Vladi nedostaje novac. Jedino vidi devizne rezerve i poslovne banke koje rade u Srbiji. Način da dođe do novog novca je da novim zakonom o Narodnoj banci ukine njezinu neovisnost i smjenom guvernera počne kontrolirati devizne rezerve, izjavio je urednik za gospodarstvo u tjedniku Novi magazin, Miša Brkić.