TUŽBA ZA GENOCID

Srbija traži od Haaga da zabrani slavljenje Oluje

22.02.2010 u 22:31

Bionic
Reading

Hrvatska nije predložila povlačenje tužbe kojom pred Međunarodnim sudom pravde tereti Srbiju za genocid

Koordinator pravnog tima Srbije Saša Obradović na sastanku s predstavnicima Međunarodnog suda pravde, rekao je za B92, da je srpska strana bila 'otvorena za sve opcije', ali da 'zastupnica Hrvatske nije ni spomenula' povlačenje tužbe, koju je protiv Srbije podnijela u srpnju 1999. pod optužbom da je odgovorna za genocid nad Hrvatima tijekom agresije na Hrvatsku od 1991. do 1995. godine

'Metelko-Zgombić nije iskoristila ni priliku da našu tužbu odmah napadne, već je zatražila 14 mjeseci za odgovor, ali joj je Međunarodni sud pravde u Hagu odobrio devet mjeseci', rekao je Obradović.

On je podsjetio da je Srbija, u kontratužbi koju je podnijela 31. prosinca prošle godine, navela da Hrvatska i danas krši Konvenciju o sprečavanju zločina genocida, jer nije kaznila počinitelje zločina nad Srbima tokom vojne operacije Oluja.

'Srbija je zatražila i kompenzaciju za žrtve genocida, povratak izbjeglica, kao i da MSP Hrvatskoj zabrani da 5. kolovoza, slavi kao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti', rekao je Obradović.