KORAK UNATRAG

Srbija sve dalje od EU-a

03.09.2012 u 12:01

Bionic
Reading

Beogradski ekonomist Miroslav Prokopijević smatra da je dojam o udaljavanju Srbije od Europske unije koji se pojavio u posljednje vrijeme u javnosti točan i da su primjedbe iz Europe nešto oštrije, a vjerojatno će biti i oštriji izvještaj koji dolazi oko 10. listopada

Prokopijević je rekao Radio Slobodnoj Europi da se postizborni zaključci o tome da Srbija ide korak unazad polako materijaliziraju.

Praktično svi ekonomski, a i neki politički potezi nove vlade bili su jako loši i išli su u pogrešnom pravcu, rekao je on.

'Ako kao ministar poljoprivrede, koji je tek došao, kažete da ćete suspendirati Sporazum o stabilizaciji zbog carinske zaštite domaće poljoprivredne proizvodnje i drastično promijenite zakon o Narodnoj banci, ako kao ministar ekonomije najavljujete nove poreze, a nikakvo kresanje državnih izdataka ili se pravite i dalje ludi oko Kosova i ne znate što je dogovoreno, onda su sve to signali da se ide u lošem pravcu, koji izazivaju ovakve reakcije Europe, ali i ostatka svijeta', rekao je Prokopijević.

Prema njegovoj ocjeni, vlada je već izjavama tijekom kampanje, u vrijeme formiranja i poslije formiranja te svojim prvim potezima pokazala kamo ide, a to je unazad.

Upitan kamo je otišao novac od privatizacije, Prokopijević je rekao da je 'novac otišao u privatne džepove. Nešto malo i u stranačke svrhe. Ne zaboravite da su stranke privatna udruženja građana, nisu stranke država', rekao je Prokopijević.