EKOLOŠKI POUZDAN POSAO

Srbija provodi istragu o toksičnom otpadu

23.07.2013 u 20:48

Bionic
Reading

Srbijanska tvrtka Pro-plast, koju se u medijima dovodi u vezu s navodnim krijumčarenjem toksičnog otpada i njegovim odlaganjem u Grčkoj, Rumunjskoj i u Jadranskom moru, zanijekala je tvrdnje o švercu otrovnih tvari i najavila tužbu protiv beogradskog tabloida Kurir, dok je Hini u Ministarstvu zaštite okoliša i Upravi carina Srbije potvrđeno da je o tom slučaju pokrenuta istraga.

Vlasnik i ravnatelj Pro-plasta Branko Ratić i menadžer upravljanja otpadom te tvrtke Predrag Ratić izjavili su za Hinu da je riječ o legalnom poslu izvoza cink-oksida, tvari koja nastaje u preradi željeza, a da za izvoz za daljnju preradu i reciklažu imaju sve potrebne dozvole i certifikate nadležnih državnih tijela i institucija Srbije.

Također, najavili su i pisane dokaze o legalnosti i ekološkoj pouzdanosti posla s kineskim partnerom koji kupuje i reciklira ovu vrstu otpada.

Hini je u Ministarstvu energetike, razvoja i zaštite životne sredine Srbije rečeno da su na zahtjev carinske uprave 'dostavili sve tražene podatke' koje to ministarstvo posjeduje u vezi s poslovanjem poduzeća Pro-plast i da 'carina dalje radi svoj posao'.

U carinskoj upravi Hini je također u utorak potvrđeno da je istraga u tijeku, ali su detalji, u interesu istražnih radnji, izostali.

'Carinska uprava je upoznata s okolnostima ovog slučaja, međutim, za sada, u interesu dalje istrage, ne možemo iznijeti više informacija. Ističemo, međutim, da svu dokumentaciju koju prikupimo, a tiče se bilo kojeg spornog slučaja, prosljeđujemo nadležnim tijelima, policiji i Tužiteljstvu', navodi se u pisanom odgovoru Uprave carina Hini.

U MUP-u Srbije i tužiteljstvu se do sada nisu očitovali u povodu istrage ovog slučaja.

U tvrtki Pro-plast, međutim, tvrde da je navodna afera, zapravo, pokušaj konkurentskih tvrtki da im nizom optužbi i lažnih informacija unište posao jer Pro-plast ima ekskluzivni ugovor s kineskom kompanijom Bros industry o otkupu svih količina cink-oksida na području Balkana.

Također, tvrtka je najavila tužbu protiv beogradskog tabloida Kurir koji je objavio, a pojedini mediji u Hrvatskoj prenijeli, tvrdnje da je navodno toksični otpad namijenjen Kini završio u Jadranskom moru, te u Rumunjskoj i Grčkoj.

'Posjedujemo sve pisane dokaze o izvozu 2.200 tona cink-oksida kineskom partneru Bros industry tjekom 2012. i podatke brodske kompanije o količinama koje su prevezli. Preko Luke Rijeka je izvezeno oko 1.600 tona', rekao je Ratić.

Istodobno, Ratić navodi kako su i Uprava Carina Srbije i resorno ministarstvo već obavili provjere u svezi sa spornim poslom izvoza cink-oksida, te da posjeduje dokumente iz carinskog laboratorija o kakvim se tvarima radi. 'Istraga je završena, ali još ne žele dati informacije', tvrdi Ratić.

Ne želeći izravno govoriti o vrijednosti izvoza cink-oksida, Ratić kaže da je to 'dobar posao, ali je jaka konkurencija' i naglašava kako s kineskim partnerom ima ekskluzivni ugovor o izvozu cink-oksida s područja Balkana.

Pozivajući se na pisanje beogradskog tabloida Kurir o navodnom krijumčarenju toksičnog otpada, pojedini mediji u Hrvatskoj objavili su da srbijanske vlasti istražuju sumnje po kojima su ogromne količine toksičnih tvari iz nekih srbijanskih pogona, umjesto u Kini, završile u Jadranu, Grčkoj i Rumunjskoj.

Navodi se da je u istragu uključeno i Ministarstvo zaštite okoliša RH.

Ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović rekao je u utorak u Zagrebu da se u suradnji s nadležnim službama 'poduzima sve' kao bi se utvrdilo je li u Hrvatskoj završio toksični otpad iz Srbije.

'U suradnji s carinom te inspekcijskim službama susjedne države te indicije se provjeravaju i poduzet ćemo sve kako bi se otklonile sumnje da je otpad završio u Hrvatskoj', rekao je Zmajlović.