RAVNOTEŽA STRAHA

Srbija prijeti novim ratom za Kosovo

24.11.2011 u 12:22

Bionic
Reading

Ivica Dačić, ministar unutarnjih poslova Srbije i zamjenik premijera, poručio je da nitko u Srbiji ne smije reći da je Kosovo izgubljeno ni da neće ratovati za Kosovo

'Crvena linija za Beograd je oružani napad Hashima Thacija na Srbe na Kosovu i Metohiji', rekao je Ivica Dačić za Press.

'Thaci mora znati da napadom na Srbe na Kosovu napada i Beograd. Srbija to ne može i neće mirno gledati', rekao je Dačić.

'Ako Turska može reći da su napadi na Sarajevo napadi na Istanbul, zbog čega onda 'napad na Kosovsku Mitrovicu nije napad na Beograd', zapitao se Dačić.

Ministar unutarnjih poslova ocijenio je da bi odbijanje rata kao mogućnosti bila pogrešna poruka Thaciju zato što je potrebna ravnoteža straha zbog sigurnosti u regiji. Pritom je istaknuo da samo zbog ravnoteže straha nikada nije izbio rat između SAD-a i Sovjetskog Saveza.

'U povijesti smo nekoliko puta gubili i vraćali Kosovo', naveo je Dačić.

Potpredsjednica Demokratske stranke Jelena Trivan ocijenila je za Press da Srbija ne treba ratom voditi bitke jer će na gubitku biti narod.

'Srbija ne može sebi priuštiti luksuz da u ratovima izgubi još jednu generaciju, jer onda neće biti ni Srbije. Zato pameću i diplomacijom trebamo voditi sve iduće bitke', navela je Trivan.

Vojnopolitički komentator Miroslav Lazanski smatra da je korištenje sile sastavni dio diplomacije. Ističe da je 'ovo jedna u skali izjava kojima Dačić iznosi svoj stav o situaciji na Kosovu'.

'Dačićev stav je vrlo oštar, a po meni i ispravan. Nijedna državna diplomacija nije uspješna ako nije poduprta vojnom silom. Za rat je potrebno dvoje i postavlja se pitanje što bismo učinili da nas netko napadne. Ako NATO ne želi silom ići preko barikada, što bi bilo kada bi Srbija postavila jasnu granicu i po nekim drugim pitanjima. Amerikanci kažu 'batina i mrkva', jer sama 'mrkva' nije dovoljna, što u prijevodu znači da moramo pokazati da smo spremni i upotrijebiti silu kojom raspolažemo', kaže Lazanski za Press.

Politički analitičar Milan Nikolić također smatra da je pozivanje na vojnu silu dio međunarodne politike, ali ističe da je Dačićeva izjava više upućena srpskoj javnosti.

'Svaka zemlja ima pravo silom braniti svoj teritorij, to je dozvoljeno i međunarodnim pravom. Druga stvar je što to nije pametno za naše interese u ovom trenutku. To je dijelom i predizborna priča, poruka koja treba pokazati da je netko veći patriot od drugih da bi se svidio jednom dijelu biračkog tijela', kaže Nikolić.

I vojni analitičar Aleksandar Radić kaže da je poruka ministra policije 'elegantno spakirana za domaće potrebe, ali nije primjenjiva u situaciji u kojoj se Srbija nalazi'.

'U prošlosti smo potrošili 'kartu sile' jer su je upotrijebili političari koji nisu znali pravi način da je iskoriste. Sada nije realno da ćemo upotrijebiti vojsku', zaključuje Radić.