nove generacije

Srbija predala Izraelu arhivsku građu o progonu i stradanju Židova u NDH

07.02.2022 u 19:41

Bionic
Reading

Srbija je u ponedjeljak predala Izraelu arhivsku građu vezanu uz progon i stradanje Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH), priopćeno je u Beogradu

Digitalne kopije više od 162.000 stranica arhivske građe o progonu i stradanju Židova u NDH veleposlaniku Izraela u Srbiji uručio je srbijanski ministar obrane Nebojša Stefanović, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Digitalni preslik arhivske građe koju je prikupio Vojni arhiv "služi dokumentiranju i očuvanju sjećanja na žrtve fašizma, kako nove generacije ne bi zaboravile šta se dogodilo, ali i kako bi se spriječili sramni pokušaji relativiziranja zločina počinjenih tijekom Drugog svjetskog rata", ocijenio je Stefanović.

On je suradnju Vojnog arhiva i Memorijalnog centra Holokausta Yad Vashem ocijenio "veoma važnom" jer "pridonosi jačanju sveukupnih odnosa dviju zemalja", utemeljenih na "povijesnoj bliskosti srpskog i židovskog naroda" jer su "dijelili i sudbinu strahovitog stradanja u Drugom svjetskom ratu".

Zahvalivši Stefanoviću, izraelski veleposlanik također je istaknuo značaj suradnje Vojnog arhiva i Yad Vashema.

Cilj te suradnje je "sačuvati od zaborava povijesne činjenice" kako se "ne bi dopustila njihova revizija" i spriječilo ponavljanje zločina, navedeno je u priopćenju srbijanskog ministarstva.