KORAK PREMA ČLANSTVU

Srbija predala EK-u odgovore na upitnik

31.01.2011 u 19:32

Bionic
Reading

Srbijanski premijer Mirko Cvetković uručio je u ponedjeljak u Bruxellesu odgovore na upitnik Europske komisije, koji joj trebaju poslužiti za izradu mišljenja na zahtjev Beograda za članstvo u Europskoj uniji

'Sada će Komisija obaviti svoj dio posla. Mi ćemo provjeriti je li Srbija u dovoljnoj mjeri ispunila kriterije i onda odlučiti hoćemo li preporučiti kandidatski status i otvaranje pregovora', rekao je predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso nakon sastanka s Cvetkovićem.


Barroso je rekao da Komisija namjerava predati mišljenje o srbijanskoj kandidaturi u drugoj polovici ove godine, a povjerenik za proširenje Štefan Fuele je najavio da bi se to moglo dogoditi 12. listopada, kada će Komisija objaviti godišnja izvješća o napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandidata.

Premijer Cvetković je najavio da će Srbija učiniti sve kako bi do kraja ove godine dobila kandidatski status i datum za početak pregovora. Barroso je pozvao Srbiju da nastavi s reformama, istaknuvši da 'puna suradnja s Haaškim sudom ostaje bitan uvjet za članstvo u EU. Potrebno je pojačati operacije i postići konkretne rezultate u potrazi dvojicom preostalih bjegunaca', rekao je Barroso.

Komisija je u studenom prošle godine predala vladi u Beogradu upitnik s 2500 pitanja. Srbija je predala zahtjev za članstvo u EU već u prosincu 2009. godine, ali je sve do listopada prošle godine morala čekati odluku da Vijeće EU-a da zaduži Komisiju s izradom mišljenja.

Srbija je na odluku Vijeća EU-a čekala deset mjeseci, jer zemlje članice nisu bile zadovoljne njezinim stajalištem oko Kosova te zbog nedovoljne suradnje s Haaškim sudom. Komisija na početku postupka izrade mišljenja upućuje zemlji podnositeljici zahtjeva opširan upitnik, a na temelju odgovora na ta pitanja, ali i iz drugih izvora, sastavlja mišljenje na temelju kojega potom Vijeće EU-a odlučuje o dodjeli statusa zemlje kandidatkinje za članstvo.