nakon pada aviona

Srbija ponovno odbacila tvrdnje o prodaji naoružanja Ukrajini

20.07.2022 u 16:37

Bionic
Reading

Sustavna evidencija dozvola o prometu vojnog naoružanja i opreme, koju Srbija vodi od 2016. godine, pokazuje da nijedna nije izdana za transport bilo kakve vrste naoružanja i vojne opreme iz Srbije za Ukrajinu, priopćilo je u srijedu srbijansko ministarstvo obrane nakon pada aviona sa srbijanskim oružjem u Grčkoj.

Srbijansko ministarstvo obrane u srijedu je, drugi put u posljednja tri dana, ponovilo da Srbija poštiva sve međunarodne propise u trgovini naoružanjem i vojnom opremom i istaknulo da je srpsko naoružanje u ukrajinskom zrakopolovu, koji se u subotu navečer srušio u Grčkoj, bilo namijenjeno Bangladešu, a ne Ukrajini.

Teretni zrakopolov komercijalne ukrajinske tvrtke, koji je u subotu oko 20,40 sati poletio iz Niša i prevozio oko 11,5 tona proizvoda vojne srbijanske vojne industrije za minstarstvo obrane Bangladeša, pao je zbog kvara na motoru u Grčkoj, a nastardalo je svih osam članova poseda, državljana Ukrajine.

"Srbija ne samo da tim avionom nije transportirala naoružanje Ukrajini, već od 2016. godine, otkad se se kroz softvere sustavno vodievidencija za svaku dozvolu o prometu naoružanja i vojne opreme, nijedna nije izdata za transport bilo kakve vrste naoružanja i vojne opreme iz Srbije ka Ukrajini", priopćilo je u srijedu ministarstvo.

To je u nedjelju, nakon pada zrakopolova AN-12, na izvanrednoj konferenciji za medije, objavio i srbijanski ministar obrane Nebojša Stefanović.

U današnjem priopćenju ministarstvo navodi kako je "jasno da pojedinim domaćim i inozemnim krugovima, razočaranim što im je razobličena prvobitna laž da je Srbija transportirala naoružanje Ukrajini, ponestaje ideja u izmišljanju laži kojima pokušavaju naštetiti Srbiji i njezinoj obrambenoj industriji".

  • +9
Pad ukrajinskog teretnog zrakoplova u Grčkoj Izvor: EPA / Autor: TSOYTSAS LASKARIS

Ministarstvo je ponovilo da je "vlasnik robe privatna kompanija 'Valir'", a da se u zrakopolovu nalazilo 11,5 tona školskih i svjetlećih minobacačkih mina, te da "organizacija leta, rute i izbor kompanije nisu bili u nadležnosti Srbije".

Grčka je uputila prosvjednu notu Srbiji odmah nakon pada ukrajinskog zrakoplova.

"Pružamo podršku grčkim vlastima da provedu detaljnu istragu", istaknulo je u današnjem priopćenju srbijansko ministartsvo obrane.