TADIĆ NAJAVIO

Srbija podnosi protutužbu protiv Hrvatske za genocid

31.12.2009 u 16:22

Bionic
Reading

Srbija će pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu podnijeti protutužbu za genocid protiv Hrvatske, zbog zločina počinjenih od 1991. do 1995. godine, rekao je Boris Tadić za RTS

Hrvatska će dokazati velikosrpsku agresiju

Republika Hrvatska je spremna na Međunarodnom sudu pravde (ICJ) dokazati činjenice o velikosrpskoj agresiji koju je devedesetih godina predvodio Slobodan Milošević, kao i o obrani hrvatske države i konačnoj pobjedi nad agresorskim snagama, priopćio je u četvrtak MVPEI RH reagirajući na odluku Srbije da podnese protutužbu protiv Hrvatske pred ICJ-em.

Hrvatska je 2. srpnja 1999. pokrenula postupak pred ICJ-om protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije zbog povrede Konvencije iz 1948. o sprječavanju i kažnjavanju zločina genocida počinjenih na području Hrvatske od 1991. do 1995.
MVPEI u današnjem priopćenju navodi da će se Republika Hrvatska i dalje zauzimati za izgradnju dobrosusjedskih odnosa.

Srbijanski pravni tim sredinom prosinca okončao je rad na vrlo opsežnoj tužbi koju protiv naše zemlje podnosi zbog zločina počinjenih u vrijeme i nakon Domovinskog rata.

'Republika Srbija odlučila se na ovaj korak jer je Republika Hrvatska pokrenula postupak pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije zbog navodnog kršenja Konvencije o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida tijekom oružanih sukoba na teritoriju te Republike od 1991. do 1995. godine', stoji u priopćenju Vlade Srbije.

Osim detalja vezanih uz zločine u novije doba, tužba sadrži i poseban dodatak o zločinima koje su Hrvati počinili nad Srbima u razdoblju od 1941. do 1945, piše Večernji.hr.

Hrvatska je tužbu za genocid protiv Srbije podnije još 1999. U njoj se naglašava da je režim u Beogradu odgovoran za etničko čišćenje Hrvata jer je izravno kontrolirao vojne i civilne službe na okupiranom teritoriju Republike Hrvatske.

Tadić je prije samo tjedan dana izjavio da ne treba žuriti s podnošenjem tužbe Srbije protiv Hrvatske za genocid i da bi bilo daleko bolje da ni Hrvatska nije podnosila tužbu protiv Srbije.

'Razmislit ćemo. Bilo bi dobro da Hrvatska nije podnosila tužbu protiv Srbije, nego da se ta pitanja rješavaju pojedinačno, u sudskim procesima koji ne bi podizali međunacionalnu tenziju', rekao je Tadić.

Dodao je da ne treba žuriti sa podnošenjem kontratužbe nego raditi postupno i mudro, jer se na taj način može ostvariti uspjeh.