drama oko registarskih tablica

Srbija podignula vojsku u stanje pripravnosti u blizini granice s Kosovom, a Vučić zaprijetio NATO-u: Čekat ćemo vas 24 sata

27.09.2021 u 11:35

Bionic
Reading

Pripadnici Vojske Srbije nalaze se na putu koji vodi do državnog graničnog prijelaza Jarinje s Kosovom. Trenutno su tamo četiri oklopna vozila, od granice udaljena manje od dva kilometra, javljaju srpski mediji

Napetost u odnosima između Srbije i Kosova počela je nakon što je Priština prestala priznavati srpske registarske oznake na svom teritoriju. Svako vozilo koje iz Srbije želi ući na Kosovo mora kupiti privremene tablice. Riječ je o recipročnoj mjeri jer Srbija istu proceduru provodi za kosovska vozila.

Ministar obrane Srbije Nebojša Stefanović poručio je da su jedinice Vojske Srbije u povišenoj borbenoj spremnosti u vojarnama Raška i Novi Pazar jer država tako želi poslati jasnu poruku da se više neće dogoditi pogrom srpskog naroda.

'Naša vojska ne provocira, ali je spremna zaštititi narod ako se dogodi bilo što što ugrožava njegov život. Važno mi je da vidim da su ovi ljudi raspoloženi i spremni', istaknuo je srpski ministar. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u pretjeranoj reakciji na spor oko tablica čak je uputio poruku NATO-u da će Srbija reagirati ako alijansa ne bude reagirala u slučaju da dođe do, kako ga naziva, pogroma nad Srbima na Kosovu.

Vučić je potom reterirao kazavši da je Srbija podignula spremnost vojske, ali da nije ušla na teritorij Kosova, ne zato što ga ne smatra svojim, već zato što Kumanovskim sporazumom i svim odlukama koje su uslijedile, zaključno s otvaranjem administrativnih prijelaza, na to nema pravo, javlja B92.net.

'I pored toga mi smo nedvosmisleno rekli, a to sam ponovio i glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu, da našim trupama nećemo ulaziti na Kosovo, jer nećemo ugroziti mir. Čekat ćemo na vas 24 sata da reagirate kao NATO, ako dođe do pogroma nad Srbima.'

'Mi smo mali narod i nemamo više ognjišta da bismo mogli da ih rasipamo i rasturamo, kao što su nam rasturali neki, a ponekad uz podršku iz Srbije', objasnio je on.

Vučić je kazao da one, koji su priznali nezavisnost Kosova, ne zanima srpska patnja i učinit će sve da Kosovo bude priznato u punom kapacitetu.