EUROPSKI SUD U STRASBOURGU

Srbija odgovorna za napade na hindusa

05.07.2011 u 15:40

Bionic
Reading

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu odbio je žalbu Srbije na presudu u slučaju kršenja prava Živote Milanovića iz Jagodine, čime je presuda postala pravomoćna, priopćila je nevladina organizacija Inicijativa mladih za ljudska prava

Presuda u korist Milanovića, člana jedne vjerske zajednice koji je pet puta napadan zbog svog religijskog opredjeljenja, time je postala prva konačna presuda suda u Strasbourgu po kojoj se Srbija smatra odgovornom za kršenje odredbe o zabrani diskriminacije Europske konvencije o ljudskim pravima. Prema presudi, Srbija će Milanoviću platiti 10.000 eura.

Europski sud za ljudska prava u prosincu 2010. presudio je u slučaju Milanovića protiv Srbije, po tužbi koju je 2007. godine podnijela Inicijativa mladih za ljudska prava.

Milanović, član Hindu Vajsnavske vjerske zajednice od 2001. do 2007. pet puta je napadan zbog religijskog opredjeljenja, tvrdi Inicijativa mladih za ljudska prava.

Napadači su ga, kako je navedeno, prebijali rukama i nogama, bejzbol palicama, ubadali nožem u ruke, noge, trbuh i grudi. U lipnju 2006. godine nožem mu je urezan križ na glavi.

Inicijativa mladih za ljudska prava podnijela je tri kaznene prijave Okružnom tužiteljstvu u Jagodini, prvu u ožujku 2006, a posljednju u lipnju 2007. te se obraćala i predsjedniku Srbije, ministrima pravosuđa i unutarnjih poslova, napadi su se, međutim, nastavljali.