HEROJ OBRANE SARAJEVA

Srbija od Austrije zatražila izručenje Divjaka

26.03.2011 u 16:16

Bionic
Reading

Ministrica pravosuđa Srbije Snežana Malović izjavila je u subotu za Hinu kako je to ministarstvo nadležnim tijelima Austrije uputilo molbu za izručenjem umirovljenog generala Armije Bosne i Hercegovine (BiH) Jovana Divjaka

Zahtjev za izručenjem Divjaka upućen je, po njenim riječima, prije više od deset dana. Malović je također izrazila očekivanje da će tužiteljstva Srbije i BiH uskoro postići dogovor vezano uz potpisivanje sporazuma o ustupanju dokaza.

“Potpisivanje takvog sporazuma ključni je korak ka unaprjeđenju suradnje u pogledu procesuiranja predmeta ratnih zločina, a samim tim i uspostave pomirenja u regiji“, istaknula je Malović.

Ministarstvo pravosuđa BiH također je, 9. ožujka, pravosudnim tjelima Austrije uputilo zahtjev za izručenjem Divjaka.

Glavni tužitelj tužiteljstva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Barašin izjavio je za beogradski dnevnik "Politika" od petka da će predmet "Dobrovoljačka" biti procesuiran u BiH, te najavio okončanje istrage do kraja lipnja ove godine.

Barašin je naveo kako to tužiteljstvo vodi istragu u kojoj je "osumnjičeno 15 osoba", među kojima i nedavno u Beču uhićeni pa uz kauciju oslobođeni umirovljeni general Armije BiH Jovan Divjak.

Jovan Divjak, koji je tijekom rata u BiH bio zamjenik zapovjednika Glavnog stožera Armije BiH, priveden je 3. ožujka u bečkoj zračnoj luci, po tjeralici srbijanskog pravosuđa koje ga tereti za umiješanost u napad u svibnju 1992. u Sarajevu na kolonu bivše JNA koja se povlačila iz glavnog grada BiH pri čemu je poginulo 18 osoba.

Divjak je potom uz jamčevinu od 500 tisuća eura oslobođen iz ekstradicijskog pritvora u Beču, uz obavezu da do okončanja ekstradicijskog postupka ostane u Austriji.