ORUŽJE PRIPADALO RATKU

Srbija obustavila progon Mladićeve supruge

13.07.2011 u 15:48

Bionic
Reading

Suđenje za neovlašteno držanje oružja Bosiljki Mladić, supruzi haškog optuženika Ratka Mladića, u srijedu je prekinuto, a proces obustavljen, nakon što je utvrđeno da je Mladić, po uhićenju krajem travnja, izjavio kako je njegovo oružje pronađeno tijekom premetačine u njihovoj kući u prosincu 2008. godine

Bosiljku Mladić optužnica je teretila za nezakonito držanje tri pištolja i puške te posjedovanje 60 puščanih metaka i 27 komada streljiva za lovačku pušku.

Sudski postupak, započet 5. travnja, prekinut je nakon što je Prvo osnovno tužiteljstvo u Beogradu odustalo od optužbi protiv Mladićeve supruge. Predsjednica sudskog vijeća Vesna Adamović navela je kako je postupak zbog toga prekinut, dodavši da je Mladića ispitala tijekom njegova boravka u pritvoru prije izručenja Haaškom tribunalu te da je on tada kazao kako je oružje njegovo.

Ratko Mladić, bivši vojni zapovjednik bosanskih Srba, optužen je za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, uključujući i optužnicu za genocid. Zajedno s bivšim čelnikom bosanskohercegovačkih Srba Radovanom Karadžićem optužen je za genocid u Srebrenici 1995. zbog pokolja 8000 Bošnjaka i za 43-mjesečnu opsadu Sarajeva.

Mladić je uhićen u Srbiji 26. svibnja, nakon čega je 31. svibnja prebačen u Haaški tribunal, gdje se nalazi i Karadžić, koji je uhićen u Srbiji u srpnju 2008. godine.

Protiv obojice je u tijeku sudski postupak.