ODGOVOR BEOGRADA

'Srbija nije bila država kada su se dogodili zločini'

11.03.2014 u 15:50

Bionic
Reading

Kao što su i najavljivali, predstavnici Srbije osporili su mjerodavnost Međunarodnoga suda pravde u Haagu za hrvatsku tužbu. Tvrde da Srbija u vrijeme počinjenja najtežih zločina u Hrvatskoj nije bila država pa zato nije bila ni obvezna poštovati konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju genocida

Prvog dana Srbija je tvrdila da je Hrvatska provela genocid, protjeravši 250 tisuća Srba iz Hrvatske tijekom akcije Oluje, javlja HRT. Tvrdi i da zločini nad Hrvatima nisu genocid te da Srbija za njih ne može biti odgovorna jer u vrijeme rata nije postojala. Hrvatska prošli tjedan nije predočila nijedan dokaz, dokument ili izjavu svjedoka o genocidnoj namjeri vodstva Srbije, bivše JNA ili hrvatskih Srba, ustvrdio je srbijanski pravni zastupnik.

Protekli je tjedan hrvatski pravni tim pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu iznio argumente u prilog proglašenju Srbije odgovornom za genocid počinjen nad hrvatskim stanovništvom u Domovinskom ratu. Od jučer predstavnici Srbije odgovaraju na hrvatsku tužbu koja je sastavljena na 500 stranica, a sadržava i povijesni presjek srpsko-hrvatskih odnosa, s naglaskom na događaje iz Drugoga svjetskog rata, odnosno iz NDH, opisane na 200 stranica.

U tužbi protiv Hrvatske srbijanski tim traži da Hrvatska ukine nacionalne blagdane - Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja.