PREGOVORI O DEMARKACIJI

Srbija neće priznati granicu Crne Gore i Kosova

25.11.2009 u 14:59

Bionic
Reading

Crna Gora spremna je na pregovore o demarkaciji granice s Kosovom, a oni će početi kada službena Priština to odluči, priopćio je pomoćnik ministra vanjskih poslova Crne Gore Dragan Đurović

PODGORICA - On je podgoričkome dnevnom listu "Vijesti" od srijede rekao da dinamika i termin pregovora ovise o Prištini. Najprije je potrebno donijeti političku odluku o pregovorima, rekao je, podsjećajući da Podgorica ima spremnu dokumentaciju o granici i da je između Crne Gore i Kosova administrativna granica katastarski utvrđana još 1953. godine.

Srbijanski veleposlanik u Crnoj Gori Zoran Lutovac izjavio je s tim u vezi, sudjelujući u utorak navečer u panel diskusiji "Srbija i Crna Gora - aktualni trenutak" koju je organizirao tjednik "Monitor", da Srbija neće priznati mogući dogovor Crne Gore i Kosova o demarkaciji granice. Rekao je da će ono što je predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio kad je u pitanju odnos Beograda prema sporazumu Skoplja i Prištine o granici vrijediti i u slučaju Crne Gore. Tadić je, naime, rekao da Beograd nikada neće priznati sporazum o granici između Makedonije i Kosova.

Srbija smatra i da se Podgorica treba suzdržati od uspostave diplomatskih odnosa s Prištinom sve dok se Međunarodni sud pravde ne očituje o neovisnosti Kosova, podsjetio je tom prilikom Lutovac i dodao da raprava na Međunarodnome sudu pravde u Haagu treba početi u prosincu te je zato bitno i kada će se Crna Gora opredijeliti za uspostavu diplomatskih odnosa s Kosovom.

Zamjenica kosovskog ministra vanjskih poslova Vijora Čitaku rekla je ovih dana podgoričkim medijima da između Kosova i Crne Gore nema graničnoga spora i da će povjerenstva dviju vlada uskoro početi raditi na sporazumu o demarkaciji na temelju administrativnih crta između pograničnih općina Peći i Rožaja.

Crnogorski predsjednik Fulip Vujanović prije je izjavio da je Crna Gora spremna uspostaviti diplomatske odnose s Kosovom, no to će se dogoditi kad Kosovo u Ustav unese "postojanje crnogorske manjine". Kosovski dužnosnici pokazali su spremnost udovoljiti crnogorskim zahtjevima ocjenjujući da je to "samo tehničko pitanje i stvar procedure".