MINISTRI PRAVOSUĐA IMAJU RJEŠENJE

Srbija ne prihvaća sporazum s Hrvatskom o ratnim zločinima

12.03.2013 u 13:00

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić sastao se sa svojim srbijanskim kolegom Nikolom Selakovićem te dogovorio nastavak suradnje u procesuiranju ratnih zločina, rješavanje problema sukcesije, ali i međusobnoj suradnji u borbi protiv kriminala. Među ostalim, razgovaralo se i o optužnicama iz vremena tzv. JNA, ali i optužnicama za ratne zločine iz rata 90-ih

'Kod optužnica je moguć dvojak pristup. Jedno je rješavanje kroz ukupni sporazum koji će regulirati ta pitanja ili da nastavimo s praksom koju imamo od 2010. kroz razmjenu popisa', potvrdio je ministar Orsat Miljenić. Najavio je i sastanak dvaju ekspertnih timova koji će konkretno razgovarati o tom problemu i ponuditi rješenja.

Ministar Miljenić je istaknuo i kako se razgovaralo 'o pitanju izvršenja kazni kroz ugovor, a ne konvencijski kao do sada', ali i o konkretnom sporazumu kojim će se rješavati problem ratnih zločina. Upravo je konkretiziranje tog sporazuma i zapelo u samom startu.

Ipak pio hrvatsku vodu

Za srbijanskog ministra pravosuđa Nikolu Selakovića neizbježno je bilo i pitanje je li pio hrvatsku vodu. On je, naime, za vrijeme jednog predavanja na beogradskom Pravnom fakultetu od jedne studentice uzeo bočicu hrvatske vode i bacio je u otpad. Kasnije se pravdao kako je to učinio kako bi potaknuo domaće proizvođače. 'Uvažavajući svog domaćina, popio sam ono čime sam ponuđen', odgovorio je Selaković nakon susreta s Miljenićem.

'Nacrt sporazuma postoji i dobili smo ga, no u Srbiji postoje zakonske prepreke za zaključivanje akta u tom obliku. Konkretno, po važećim zakonskim propisima posebni odjel Višeg suda u Beogradu koji procesuira optužene za ratne zločine nadležan za područje bivše Jugoslavije', objasnio je ministar Nikola Selaković

Po mišljenju ministra Miljenića, 'sporazum je dobra osnova za uređenje pitanja procesuiranja ratnih zločina'. 'Jasno nam je da postoje ograničenja na srpskoj strani kad su propisi u pitanju, no išlo se na međudržavni sporazum koji je teorijski iznad zakona. Sve su to stvari o kojima ćemo razgovarati', najavio je Miljenić.

Dvojica ministara nisu razgovarala o tužbama za genocid. Još su dogovorili redovite sastanke dva puta tijekom godine te zakazali sastanak ekspertnih timova u idućih mjesec dana, najvjerojatnije u Beogradu.