ZA DORH NEMA DOKAZA

Srbija ne odustaje od izručenja Purde?

Bionic
Reading

Nakon provedenih izvida, Županijsko je državno odvjetništvo u Osijeku zaključilo da nema osnove za pokretanje kaznenog postupka protiv vukovarskog branitelja Tihomira Purde. Drugim riječima, Hrvatska od BIH neće tražiti Purdino izručenje, no to ne znači da isto neće zatražiti Srbija

Osječko je županijsko državno odvjetništvo u protekla dva tjedna proučilo spis koji mu je dostavilo Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije, ali i ispitalo tridesetak osoba.

'Temeljem prikupljenih podataka i dokaza, ne proizlazi osnovana sumnja da bi Tihomir Purda i druge osobe, protiv kojih je u tijeku istraga pred Tužiteljstvom za ratne zločine Republike Srbije zbog kaznenog djela ratnog zločina na štetu ranjenika, počinile to kazneno djelo.

Kako ne postoji zakonska osnova za poduzimanje kaznenog progona u Republici Hrvatskoj, tako Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku neće tražiti izručenje Tihomira Purde o čemu je uz dostavljanje rezultata provedenih izvida i istražnih radnji sukladno članku 6. navedenog Sporazuma obaviješteno Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije', stoji u priopćenju koje je poslijepodne objavljeno na stranicama DORH.

Iako je DORH zaključio da nema dovoljno dokaza za kazneni progon Purde, to ne znači da će isto zaključiti i srbijansko tužilaštvo. Naime, tamošnja ministrica pravde Snežana Malović potvrdila je za B92 da će Srbija, ako to do petka ne napravi Hrvatska, sama zatražiti izručenje Purde.

Na HRT-u se oglasio i odvjetnik Krešimir Krsnik, koji zastupa Purdu u Hrvatskoj, pohvalivši županijsko državno odvjetništvo koje je 'obavilo vrlo velik i seriozan posao, zapravo istragu.'

Krsnik je uvjeren da nema druge nego da se Purdu pusti na slobodu.

'Ako kaznenog djela nema u Hrvatskoj, onda ga nema nigdje', rekao je Krsnik na HRT-u.