POVRATAK NA MJESTO ZLOČINA

Srbija ne jamči sigurnost hrvatskim logorašima

26.02.2010 u 11:26

Bionic
Reading

Bivši hrvatski logoraši srbijanskih logora tijekom devedesetih ponovno će u svibnju pokušati otići u logore Stajićevo i Begejci, pokraj Zrenjanina, kako bi postavili spomen ploču na mjestu njihovih stradanja, prenosi u petak tjednik Hrvatska riječ (HR)

Poslije prošlogodišnjeg neuspjela pokušaja, Udruga pravnika Vukovar 1991 uputila je pismo predsjedniku Srbije i zatražila prijem kako bi ga upoznali sa zbivanjima u srpskim logorima početkom devedesetih i sa svojom inicijativom. Međutim, nikakav odgovor iz kabineta Borisa Tadića nisu dobili, premda je pismo upućeno početkom prosinca, prenosi HR.

'Planiramo u svibnju ponovno pokušati doći i postaviti spomen ploču koja je već izrađena. Očekujemo također da odvjetništvo Republike Hrvatske do travnja završi istragu povodom događanja u Stajićevu i da rezultate dostavi Tužiteljstvo za ratne zločine Srbije', kazao je za Hrvatsku riječ predsjednik Udruge Zoran Šangut.

On je pozdravio najavu srbijanskog tužitelja za ratne zločine Vladimira Vukčevića da će inicirati nove istrage protiv više desetina počinitelja u dva velika predmeta, zbog ubojstva 250 ljudi.

'Nadamo se da će tom istragom biti obuhvaćen i logor u Stajićevu', rekao je Šangut.

Bivši hrvatski zatočenici srbijanskih logora u Stajićevu i Begejcima u dva su navrata (3. i 17. listopada) prošle godine pokušavali posjetiti ta mjesta kako bi odali počast žrtvama i postavili spomen-ploču.

Odlazak je, međutim, odgođen jer im srbijanska policija nije mogla jamčiti sigurnost.