HAŠKI TUŽITELJ PORUČUJE

'Srbija mora bolje surađivati s BiH'

09.10.2012 u 19:17

Bionic
Reading

Glavni tužitelj Međunarodnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (ICTY) u Den Haagu Serge Brammertz izjavio je u utorak u Beogradu kako očekuje da će i nova srbijanska vlada dobro surađivati s Haagom

Brammertz je pohvalio suradnju Srbije i Hrvatske u procesuiranju ratnih zločina, ali je Srbiji sugerirao da mora poboljšati suradnju sa BiH.

Na tiskovnoj konferenciji u Beogradu istaknuo je da je su mu i predsjednik vlade Ivica Dačić i ministar obrane Aleksandar Vučić djelovali uvjerljivo u tvrdnjama o budućoj suradnji u razmjeni informacija, posebno podataka od sigurnosnih službi.

'Ministar obrane mi je jasno dao do znanja da će njegove obavještajno-sigurnosne službe surađivati sa Haškim sudom', istakao je Brammertz.

Ključna tema razgovora sa srbijanskim državnim odvjetnikom za ratne zločine Vladimirom Vukčevićem bila je istraga o mreži pomagača koji su sudjelovali u višegodišnjem skrivanju haaških bjegunaca Radovana Karadžića, Ratka Mladića i Gorana Hadžića

'Dobio sam obećavajuće informacije povodom istrage o mreži pomagača. Nadam se napretku idićih dana', rekao glavni haaški tužitelj.

Bramertz je domaćinima sugerirao da treba dodatno ojačati suradnju srbijanskog državnog odvjetništva za ratne zločine s pravosudnim istitucijama u BiH.

Pohvalio je učinkovitost suradnje Srbije i Hrvatske, ali je ocijenio da to 'nije logično' budući Srbija ima mnogo više zajedničkih predmeta sa BiH nego s Hrvatskom.

Ustvrdio je da je u velikoj mjeri suradnji u među državnim odvjetništvima Srbije, Hrvatske i BiH pridonio i takozvani tužitelj za vezu, što ga je prošle godine postavilo tužiteljstvo ICTY.

Brammertz će svoje redovito izvješće Vijeću sigurnosti UN, koje treba predati u studenome, dopuniti zaključcima iz dvodnevnog posjeta Beogradu, a u srijedu putuje u Sarajevo.