HRVATSKA PERE RUKE

'Srbija je kriva za Paravinju, nismo mi!'

27.06.2011 u 12:51

Bionic
Reading

Ministarstvo pravosuđa prebacilo je odgovornost na srpsku stranu, nakon što je javnost ostala opravdano zgrožena da osuđeni silovatelj poput Dragana Paravinje može izigravati zakon u tri države zahvaljujući rupama u zakonu. Naše ministarstvo sad tvrdi da Srbi uopće nisu pokušali iskoristiti mogućnost da on kaznu za silovanje, na koju je osuđen u Srbiji, služi u Hrvatskoj niti su tražili njegovo izručenje

Paravinju je sud u Novoj Pazovi u Srbiji pravomoćno osudio na četiri i pol godine zatvora i 19. ožujka 2004. raspisao za njim međunarodnu tjeralicu zbog silovanja i pokušaja silovanja. U Ministarstvu pravosuđa, odgovarajući na naš upit kako je moguće da se zločinac osuđen za tako teška zlodjela slobodno šeće zemljom, odgovaraju da Srbija nije ni zatražila izručenje Paravinje, koje svejedno ne bi bilo moguće s obzirom na to da je hrvatski državljanin.

U Ministarstvu, putem glasnogovornice Vesne Dovranić, tvrde da su učinili sve što je bilo u njihovoj moći da se Paravinju privede pravdi.

Napominju da je policija u svakom slučaju raspisivanja potrage za hrvatskim državljanima obavještavala zainteresirane države u ovom slučaju Srbiju da postoji mogućnost preuzimanja kaznenog progona, odnosno preuzimanja izvršenja pravomoćnih presuda. Dalje navode da se time davao poticaj tim državama za dostavu relevantnih zahtjeva i dokumentacije temeljem kojih bi hrvatsko pravosuđe moglo realizirati preuzimanje kaznenog progona odnosno izvršenja kazne. U predmetu Dragana Paravinje Republika Srbija nije zatražila preuzimanje izvršenja izrečene mu kazne zatvora, iako u odnosima između Republike Hrvatske i Republike Srbije postoji faktička uzajamnost u pogledu preuzimanja izvršenja kaznenih presuda.

Glasnogovornik policije Krunoslav Borovec koji je za tportal rekao da je o činjenici da je djelo počinjeno u inozemstvu obaviješteno Ministarstvo pravosuđa i DORH. Nikakav drugi oblik nadzora Paravinje nije moguć jer ne postoji zakon po kojem bi policija to radila, objasnio je on.

Ministarstvo pravosuđa također navodi da nije bilo obaviješteno o postupcima koji se protiv Dragana Paravinje vode u Bosni i Hercegovini, niti je Bosna i Hercegovina, prema podacima kojima raspolažu, za njim raspisala međunarodnu potragu.

Podsjetimo, Paravinju se i u Bosni i Hercegovini traži zbog silovanja jer je osumnjičen za silovanje djevojke u istočnom Sarajevu 2005. i za njim je sud u Sokolcu raspisao centralnu potjernicu.