novi rast zaraza

Srbija ide u djelomični vikend lockdown, krizni stožer traži i oštrije mjere

05.03.2021 u 20:42

Bionic
Reading

Medicinski dio Kriznog stožera srbijanske vlade za borbu protiv covida-19 zatražio je u petak oštrije mjere za suzbijanje koronavirusa, napose nekontrolirano okupljanje u kafićima, rekao je član toga tijela pošto je ponovno potvrđeno više od 4.000 novooboljelih.

Stožer je prihvatio ograničenje za vikende da sve trgovine rade u subotu do podneva, a zatim se do ponedjeljka u šest ujutro zatvara sve, osim opskrbe hranom, ljekarni i benzinskih postaja.

Tražili smo oštre mjere koje će osigurati prekid ili smanjenje kontakata, izjavio je večeras za Radiotelevizijsu Srbije epidemiolog i član Kriznog stožera dr. Branislav Tiodorović, ustvrdivši da "zabrana kretanja nikada nije bila opcija", ali da novousvojene mjere "svakako nisu dovoljne".

Zabrana rada vrijedi za sve ugostiteljske objekte u zimskim centrima, osim za restorane u hotelima, a dodatna mjera je da od ponedjeljka počinje nastava na daljinu za sve srednje škole.

"Ne možemo zaustaviti život, ali moramo osigurati da ne funkcioniraju žarišta gdje se virus prenosi neograničeno i bez ikakvih zapreka", naglasio je Tiodorović, podsjetivši da su oštre mjere zahtijevane još prije dva mjeseca.

Tiodorović i medicinski dio stožera drže da je neophodna dosljedna primjena provođenja mjera i nekontroliranog okupljanja u kafićima i klubovima, u kojima komunalna policija sporadično prekida tzv. korona tulume na kojima se u malom prostoru okupljaju i stotine ljudi.

Srbijanske zdravstvene vlasti prijavile su u petak još 17 smrtnih ishoda covida 19, te 4.071 novu zarazu među 15.774 testirana uzorka.

Na covid odjelima bolnica diljem Srbije i dalje je više od 4000 pacijenata, a medicinsko osoblje na rubu je snaga i ovo predugo traje, upozorio je dr. Tiodorović.

Poslije današnjeg sastanka s ravnateljima covid bolnica stanje je ocijenjeno "dramatičnim" i najavljeno je otvaranje dodatnih covid odjela.

Dan uoči godišnjice kad je 6. ožujka 2020, službeno registriran prvi pacijent zaražen koronavirusom, Srbija poslije 3.018.254 testova statistički bilježi ukupno 478.878 potvrđenih slučajeva covida te 4.525 umrlih uz stopu smrtnosti od 0,94 posto.

U kampanji cijepljena, po kojima je Srbija među vodećih desetak zemalja u svijetu, a prva u regiji, do danas je do danas su upotrijebljene 1.613.682 doze cjepiva, u šta se ubraja i više od 592.900 građana koji su primili i drugu dozu.