BAN KI-MOON:

'Srbija i Kosovo moraju razgovarati'

22.09.2010 u 11:02

Bionic
Reading

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon izjavio je u utorak da Srbija i Kosovo moraju izravno razgovarati o rješavanju svoga prijepora, priopćio je tiskovni ured UN-a

Ban se na marginama summita o Milenijskim ciljevima razvoja u New Yorku sastao sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem i naglasio spremnost UN-a da pomogne u dijalogu dviju strana, navodi se u priopćenju.

'Razgovor s Tadićem bio je usredotočen na izglede za dijalog Prištine i Beograda u organizaciji Europske unije', dodaje se.

U priopćenju se naglašava da je Opća skupština UN-a konsenzusom prihvatila inicijativu Europske unije i potvrdila savjetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde (ICJ) o legalnosti proglašenja kosovske neovisnosti, koje Srbija odbacuje.

Boris Tadić je u izjavi za Tanjug rekao da su se on i Ban 'suglasili kako je dobro što će početi dijalog Beograda i Prištine i taj dijalog mora dotaknuti svako otvoreno pitanje'. Dodao je kako je glavnom tajniku UN-a ponovio da Srbija neće promijeniti svoju politiku i priznati Kosovo, ali dijalogu ostaje privržena.

U priopćenju UN-a dodaje se da je Ban o pitanju Kosova razgovarao i sa slovenskim predsjednikom Danilom Tuerkom i poljskim ministrom vanjskih poslova Radoslawom Sikorskim. Tuerku je ujedno izrazio suosjećanje zbog poplava u Sloveniji ovaj vikend.