EU POSREDNIK OBJAVIO

Srbija i Kosovo konačno se dogovorili: Kosovski specijalci povlače se s granice, oznaka države prelijepit će se naljepnicom

30.09.2021 u 12:50

Bionic
Reading

Posrednik Europske unije za pregovore između Srbije i Kosova Miroslav Lajčak objavio je na Twitteru da su srpska i kosovska strana postigle dogovor o deeskalaciji napetosti na graničnim prijelazima Jarinje i Brnjak

'Imamo dogovor. Nakon dva dana intenzivnih pregovora dogovor o deeskalaciji i napretku je upravo postignut. Zahvaljujem se Besniku Bislimiju i Petru Petkoviću na spremnosti za pregovore s ciljem dobrobiti stanovništva', napisao je Lajčak na Twitteru.

U sporazumu čiju je fotografiju objavio Lajčak stoji da se kosovske specijalne jedinice ROSU moraju povući s prijelaza Jarinje i Brnjak 2. listopada od 8 do 16 sati.

Umjesto njih, na prijelaze će doći postrojbe Kfora, koje će otprilike dva tjedna jamčiti sigurno kretanje preko graničnih prijelaza.

  • +14
Napetosti na prijelazu Jarinje između Srbije i Kosova Izvor: Pixsell / Autor: Antonio Ahel/ATAImages/PIXSELL

Vozila sa srpske i kosovske strane od 4. listopada će prelaziti granicu na način da će oznake obaju država biti prelijepljivane naljepnicama, kako je dogovoreno ranijim EU sporazumom.

Srbija i Kosovo pristali su osnovati radnu skupinu koja će se prvi puta sastati 21. listopada te u narednih šest mjeseci mora predstaviti trajno rješenje ovog problema.

Dogovor je na tiskovnoj konferenciji u Nišu potvrdio i srpski predsjednik Aleksandar Vučić. 'Predviđeno je povlačenje ROSU-a i to je pokazatelj da će takve akcije Albanaca u budućnosti naići na otpor srpskog stanovništva. Povratak Kfora u skladu sa rezolucijom 1244 je značajan i pokazuje da je moguće osigurati jamstva sigurnosti za Srbe", rekao je Vučić.