SNEŽANA MALOVIĆ:

'Srbija i Hrvatska trebaju zajednički osvajati tržišta'

22.04.2011 u 13:54

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je kako, nakon presuda Haaškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, nema mjesta ničijem likovanju te da je također nedopustiv bilo kakav revanšizam prema Srbima u Hrvatskoj, dok su najviši srbijanski pravosudni dužnosnici ocijenili kako presuda neće utjecati na međusobne tužbe Srbije i Hrvatske za genocid, kao i da to nije presuda Hrvatskoj, prenosi u petak beogradski tisak

'Nema mjesta ničijem likovanju. Neprimjeren je i nedopustiv, također, bilo kakav revanšizam kojim bi mogla biti ugrožena sigurnost Srba u Hrvatskoj. Iskreno se nadam da do toga neće doći', rekao je Tadić u razgovoru za dnevnik 'Blic'.

Dodao je kako potrebno suočavanje s vlastitom prošlošću, bez obzira na to koliko ona bila teška ili šokantna.

'Svako stratište iz naše zajedničke povijesti, nabijene sukobima i stradanjima, nemjerljiva je tragedija za sebe', rekao je Tadić te istaknuo kako su Jasenovac, Jadovno, Srebrenica, Kravice, Vukovar, Paulin Dvor i mnoga druga mjesta na mapi jugoistočne Europe ona koja će se pamtiti i prema kojima treba gajiti pijetet.

Ističući kako 'svi mi zajedno moramo svojoj djeci osigurati budućnost u kojoj će ponavljanje naše tragične povijesti biti apsolutno nezamislivo i nemoguće', Tadić se založio za izgradnju dobrosusjedskih odnosa i uspostavu novih vrijednosti i novih moralnih načela te ulazak u EU koja, po njegovim riječima, predstavlja zajednicu europskog mira i najveći mirovni projekt u povijesti čovječanstva.

Srbijanska ministrica pravosuđa Snežana Malović za dnevnik 'Politika' izjavila je, na upit hoće li presuda Gotovini i Markaču utjecati na međusobne tužbe Hrvatske i Srbije za genocid, da je nezahvalno govoriti o presudama koje nisu pravomoćne.

'Premda smatram da prvostupanjska presuda Gotovini i Markaču ne utječe na tužbe za genocid Srbije protiv Hrvatske i obrnuto, za obe strane je najracionalnije da se taj predmet riješi izvansudski. Bolje je da zajednički osvajamo tržišta u svijetu, nego da trošimo novac na neizvjesne sudske postupke', navela je Malović.

Srbijanski tužitelj za ratne zločine Vladimir Vukčević za 'Večernje novosti' izjavio je kako presuda Gotovini nije presuda Hrvatskoj te da ona individualizira odgovornost vojnog i političkog vrha Hrvatske devedesetih i suočava hrvatsku javnost s ratnom prošlošću.

Ako Žalbeno vijeće Haaškog tribunala donese presudu koja će potvrditi činjenice iz optužnice koje se odnose na pojedinačna kaznena djela i da su se dogodili ratni zločini, verujem da će se strasti stišati i da će se 'hladne glave' početi s preispitivanjem odgovornosti pojedinaca u ratu u Hrvatskoj, kazao je Vukčević.