IZVJEŠĆE VIJEĆA EUROPE

Srbija hvali Europu zbog prozivanja Thacija

15.12.2010 u 12:55

Bionic
Reading

Izvješće posebnog izvjestitelja Vijeća Europe Dicka Martyja o trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji znači veliku pobjedu za istinu i pravdu, ocijenio je u srijedu zamjenik srpskog državnog odvjetnika za ratne zločine i glasnogovornik tužiteljstva Bruno Vekarić za beogradske Večernje novosti

'To izvješće znači veliku pobjedu naše zemlje u borbi za istinu i pravdu', rekao je Vekarić. 'Zahvaljujući pomoći predsjednika Borisa Tadića i zauzimanju i upornosti pravosuđa, došli smo do ove pobjede i vratili nadu obiteljima žrtava otetih i nestalih', dodao je.

Vekarić je također rekao da očekuje da će to izvješće potaknuti otvaranje mnogih istraga o trgovini ljudskim organima na Kosovu i u Albaniji, čija su pravosudna tijela godinama ignorirala pozive za rješavanje tog slučaja.

Večernje novosti podsjećaju da je istraga o trgovini ljudskim organima počela nakon što je bivša glavna haška tužiteljica Carla del Ponte objavila knjigu 'Lov, ja i ratni zločini', u kojoj je navela da je više od 300 Srba, Roma i nelojalnih Albanaca oteto na Kosovu i poslije bombardiranja saveza NATO 1999. prebačeno navodno u logore na sjeveru Albanije, gdje su im vađeni organi.

Srpsko tužiteljstvo za ratne zločine, kako se dodaje, provelo je opsežnu istragu i poslalo nekoliko stotina stranica upravo Martyju, s kojim su prošle godine predstavnici tužiteljstva i razgovarali u Švicarskoj.

Njegovi suradnici pokušali su prošle godine ući u zloglasnu 'žutu kuću' na sjeveru Albanije, ali im tamošnje stanovništvo to nije dopustilo, navodi se.

Vijeće Europe optužilo je u izvješću o stanju ljudskih prava na Kosovu bivše zapovjednike Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), među kojima i trenutačnog premijera Hashima Thacija, za teška kršenja ljudskih prava, uključujući trgovinu drogom i ljudskim organima, objavio je BBC pozivajući se na nacrt izvješća.

Izvješće o stanju na Kosovu, plod dvogodišnje istrage posebnog izvjestitelja Vijeće Europe Dicka Martyja, službeno bi trebalo biti objavljeno u četvrtak u Strasbourgu.

Kosovska vlada ocijenila je nacrt dokumenta 'neutemeljenim i klevetničkim' te je najavila da će protiv 'klevetnika' pokrenuti pravne i političke mjere.