PRESTIŽNE LOKACIJE U LONDONU

Srbija Hrvatskoj htjela ukrasti tri stana

06.07.2009 u 23:41

Bionic
Reading

Republika Srbija pokušala je prikriti i otuđiti tri vrijedna stana u Londonu, koja su pripadala bivšoj državi, a na koja pravo polaže i Hrvatska

Kako doznaje Jutarnji list riječ je o stanovima vrijednim između pet i šest milijuna funti, a nalaze se na prestižnim lokacijama u Londonu i sada ih koristi srbijanska diplomacija.

Hrvatska je u međuvremenu pokrenula sudski postupak protiv Srbije i dobila ga. Prema našim informacijama, Visoki sud pravde u Londonu 2. srpnja 2009. presudio je u korist Hrvatske.

Tu informaciju potvrdili su i u hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova, ali o detaljima sudske odluke nisu željeli govoriti. Hrvatska diplomacija otkrila je prijevaru tijekom 2007. godine, nakon što je već postignut dogovor o raspodjeli 123 diplomatsko-konzularna objekta bivše države diljem svijeta.

Posljednji sastanak zemalja sljednica SFRJ o podjeli imovine bivše države održan je u Zagrebu početkom 2007., ali Srbija ni tada nije prijavila tri vrijedna stana u Londonu.

Hrvatska je otkrila prijevaru - ministar vanjskih poslova RH Gordan Jandroković

Hrvatska je najprije zatražila sudsku zabranu raspolaganja spomenutim stanovima, koja je i prihvaćena za dva stana koja se sada koriste za smještaj diplomatskog osoblja Srbije.

Ali Srbija je uložila prigovor na zabranu raspolaganja za treći stan, vrijedan oko 2,5 milijuna funti, u kojemu je i sada smješten srbijanski vojni ataše.

Potom je pokrenut sudski spor kojim je Hrvatska zatražila zabranu raspolaganja spornom nekretninom, dok je Srbija pred sudom tvrdila da Hrvatska nema pravo na to.

Londonski Visoki sud pravde u konačnici je presudio u korist Hrvatske.

Ostale države sljednice nisu tužile Srbiju, ali su podržale Hrvatsku u namjeri da vrati otuđene stanove u sukcesijsku imovinu. Ministarstvo vanjskih poslova je svim našim diplomatskim predstavništvima u svijetu poslalo zahtjev da provjere stanje imovine bivše države. Nakon londonskog slučaja moglo bi se otkriti da su zatajene i neke druge nekretnine koje nisu upisane u prvotnu sukcesijsku listu diplomatsko-konzularnih objekata.

Sudski je spor u ime Hrvatske vodio odvjetnik James Crawford, ali nismo uspjeli doznati koliko su stajale njegove usluge. No Srbija će morati platiti Hrvatskoj više od 50.000 funti za pokrivanje žalbenih troškova.