VRIJEDAN MILIJARDU EURA

Srbija dogovorila novi stand-by aranžman s MMF-om

31.08.2011 u 12:45

Bionic
Reading

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i srbijanska vlada dogovorili su nakon višednevnih razgovora novi stand-by aranžman vrijedan milijardu eura, objavljeno je u srijedu u srbijanskoj vladi

Novi aranžman, koji će trajati 18 mjeseci, predviđa u 2011. proračunski deficit od 4,5 posto bruto društvenog proizvoda (BDP), gospodarski rast od dva posto, kao i smanjenje javne potrošnje u cilju štednje.

Prema riječima državnog tajnika u srbijanskom ministarstvu financija Dušana Nikezića, dogovoren je i okvir državnog proračuna u 2012. godini, pri čemu će očekivani deficit BDP-a iznositi četiri posto.

Nikezić je kazao kako će ukupni predviđeni prihodi u rebalansu proračuna za 2011. biti manji od planiranih, kao i da će najveće povećanje rashoda biti zbog predviđenog rasta plaća i mirovina te socijalnih davanja.

Novi aranžman s MMF-om će, kako je istaknuo, biti znak da srbijanska vlada i Narodna banka Srbije (NBS) vode odgovornu gospodarsku politiku kojom će osigurati makroekonomsku stabilnost tijekom narednih godinu i pol.

Misija MMF-a u Beogradu je od 18. kolovoza s predstavnicima srbijanske vlade i Narodne banke Srbije razgovarala o reformama mirovinskog sustava, javnim poduzećima, obrazovanju i zdravstvu. Također je bilo riječi o investicijskom okruženju u Srbiji te srbijanskom državnom proračunu za sljedeću godinu, kao i o rebalansu proračuna u 2011.

Prethodni aranžman između MMF-a i Srbije, vrijedan 2,9 milijardi eura, bio je na snazi od ožujka 2009. do travnja 2011. godine, kada je najavljivano da bi srbijanska vlada mogla s MMF-om dogovoriti novi stand-by aranžman.