više od 20 posto cijepljenih

Srbija dobila još Sinopharma i potpisala sporazum o proizvodnji Sputnjika V

05.04.2021 u 18:21

Bionic
Reading

Srbija je u ponedjeljak dobila još 500.000 doza kineskog cjepiva protiv covida-19 Sinopharm i potpisala sporazum o proizvodnji ruskog Sputnjika V, dok je zemlja dosegnula broj od više od 20 posto procijepljenog stanovništva, objavila je vlada

Dočekujući novi kontigent Sinopharma u beogradskoj zračnoj luci, premijerka Ana Brnabić je ocijenila da Srbija ima odlične rezultate u procjepljivanju građana, zahvaljujući tome što je pitanje nabave cjepiva tretirala "kao zdravstveno, a ne geopolitičko pitanje".

Srbija građane cijepi s četiri cjepiva - Sinopharmom, Sputnjikom V, Pfizer-BioNTechom i AstraZenecom.

Peking je dosad isporučio 2,5 milijuna doza, ostalih cjepiva ima nešto malo manje od milijuna, a s dodatnih 106.470 doza Pfizera prijeći ćemo brojku od tri i pol milijuna isporučenih doza, rekla je Brnabić.

Istaknula je da je oko 26 posto ljudi procijepljeno jednom dozom, a 20 posto s dvije i plan je da do kraja travnja prvu dozu primi 40 posto građana u dobi iznad 18 godina.

Ministar bez portfelja i predsjednik Međuvladina povjerenstva za suradnju s Rusijom Nenad Popović priopćio je da je potpisan sporazum o transferu tehnologija s Ruskim fondom izravnih investicija koji će omogućiti proizvodnju Sputnjika V u Srbiji.

Cjepivo bi se trebalo dobivati u institutu "Torlak", a prema ranijim najavama, proces bi trebao početi u svibnju.

Unatoč optimizmu utemeljenom na broju cijepljenih i osiguranoj količini cjepiva, epidemiološki podaci i dalje pokazuju veliki broj novozaraženih, dok dnevni broj umrlih ne pada ispod 30 žrtava. U posljednja 24 sata je bilo 3706 pozitivnih i 39 umrlih od posljedica covida-19.

Krizni stožer i vlada usuglasili su se o djelomičnom ublažavanju mjera, pa svi ugostitelji mogu raditi do 22 sata, ali samo na ljetnim terasama s 50 posto kapaciteta i bez glazbe uživo.

Trgovački centri ostaju zatvoreni, a prehrambene trgovine, ljekarne, drogerije i benzinske crpke rade uz striktno poštivanje epidemioloških mjera.