MESIĆ U BEČU

'Srbija će teško dokazati genocid'

01.01.2010 u 20:29

Bionic
Reading

Srbiji će biti vrlo teško dokazati da je nad Srbima izvršen genocid, rekao je u petak u Beču hrvatski predsjednik Stjepan Mesić komentirajući odluku srbijanske vlade da protiv Hrvatske podigne protutužbu za genocid

'Srbija se odlučila za protutužbu. Moram reći da nijedan naš vojnik nije prešao srpsku granicu, nijedan vojnik nije ubio nekoga u Srbiji, nijednu kuću nije spalio, nijedan grad nije bombardirao. Vrlo teško će biti Srbiji dokazati da je nad Srbima izvršen genocid, jer prije svega, Miloševiću je bio interes da Srbi iz Hrvatske odu u Srbiju i zato je čistio Kosovo od Albanaca, htio je izbaciti dva milijuna Albanaca s Kosova, da bi tamo naselio Srbe iz Hrvatske. Srbi iz Hrvatske tamo nisu htjeli ići, oni su naši državljani i mi smo u procesu njihova povratka. A zato je kriv Slobodan Milošević i njegov režim', rekao je hrvatskim novinarima predsjednik Mesić koji je u petak u Beču bio gost austrijskog predsjednika Heinza Fischera na novogodišnjem koncertu bečkih filharmoničara.

Predsjednik Mesić razgovarao je s predsjednikom Fischerom o stanju u Hrvatskoj te o hrvatskim predsjedničkim izborima, a austrijskog predsjednika zanimalo je kojim će smjerom ići hrvatska vanjska politika.

'Rekao sam da se naš pravac ne mijenja, da se naši strateški ciljevi ne mijenjaju, prema tome, što se tiče naših bilateralnih odnosa, koji su sjajni, nastavit će se bez obzira na to tko bude izabran za novoga hrvatskog predsjednika, a on bi trebao ponuditi viziju, nešto što bi hrvatski građani trebali prepoznati i na taj način ostvariti svoje ciljeve'.

Na pitanje novinara o tajnim računima u stranim bankama u različitim državama, predsjednik Mesić je rekao da će 'biti u interesu budućega hrvatskog predsjednika da se to riješi u suradnji s državama u čijim su bankama ti tajni računi'.