IZIGRAVANJE OBAVEZA

Srbija će kažnjavati negiranje ratnih zločina u Kongu, ali ne i u Hrvatskoj

17.11.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Novi srpski zakon predviđa zatvorske kazne od pet mjeseci do šest godina za sve one koji negiraju, minimaliziraju te opravdavaju genocid i ratne zločine. Time Srbija formalno ispunjava obaveze koje ima prema odlukama Vijeća Europske unije. Međutim, u početku su mnogi u Srbiji pa i šire pomislili da će zakon obuhvatiti i negiranje genocida u Srebrenici i drugih ratnih zločina na području bivše Jugoslavije, ali ubrzo su ostali razočarani

Sonja Biserko iz Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji potvrdila je u razgovoru za tportal da se zakon, ako bude usvojen u srpskoj Skupštini u tom obliku, neće odnositi na genocid u Srebrenici i druge ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije.

U članku 40. prijedloga zakona navodi se da 'tko javno odobrava, negira postojanje ili značajno umanjuje težinu genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina učinjenih protiv skupine osoba ili člana grupe koja je određena na osnovi rase, boje kože, vjere, porijekla, državne, nacionalne ili etničke pripadnosti, na način koji može dovesti do nasilja ili izazivanja mržnje prema takvoj skupini osoba ili članu te skupine, ako su ta kaznena djela utvrđena pravomoćnom presudom suda u Srbiji ili Međunarodnog kaznenog suda, kaznit će se zatvorom od šest mjeseci do pet godina'.

Dakle neće se kažnjavati oni koji negiraju genocid i ratne zločine protiv čovječnosti počinjene na području bivše SFRJ, a koji su potvrđeni presudama Haškog suda (Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju) ili Međunarodnoga suda pravde koji je također presudio da se u Srebrenici dogodio genocid ili zločin protiv čovječnosti u Vukovaru. Tako će prema novome zakonu u Srbiji biti kažnjivo negirati ratne zločine u Kongu, ali ne i u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini ili Kosovu.

Biserko kaže da srpska vlast koju čine bivši Šešeljevi radikali iz Srpske napredne stranke premijera Aleksandra Vučića i Miloševićeva Socijalistička partija Srbije njegova prvog potpredsjednika Ivice Dačića ne priznaje Haški sud i njegove odluke.


Predsjednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji kaže da je u Skupštini posao za vladajuću koaliciju obavio Vojislav Šešelj, kao 'ekspert' za Haški sud koji je tvrdio da u zakon neće ući odluke tog suda, s čime su se složili i zastupnici vladajuće većine pa je sve jasno. Biserko naglašava da ostaje činjenica da je genocid u Srebrenici presuđen odlukama dvaju međunarodnih sudova bez obzira na ovaj zakon.

'Smatram da je ovaj zakon magla i njime se unosi konfuzija oko toga što je relevantno ili nije ako je Srbija na putu prema Europskoj uniji, što je isto upitno jer nismo sigurni kamo Srbija ide', kazala nam je Biserko. Ipak, dodala je da će možda vladajući pred međunarodnom zajednicom drugačije govoriti kada budu objašnjavali ovaj zakon. 'Vidjet ćemo što će Europska komisija reći na sve ovo', poručila je.

Zanimljivo je da se, dok se donosio ovaj sporni zakon, u srpskoj Skupštini dobro zabavljao zastupnik Živog zida Ivan Pernarsnimajući selfieje sa zastupnicima proruski orijentiranih krajnjih desničara iz Dveri.

'Usvojite zakonsko rješenje koje će sankcionirati negiranje činjenica iz ratova u bivšoj Jugoslaviji'

Fond za humanitarno pravo (FHP) apelirao je na zastupnike Skupštine Srbije da izmijene predloženi stav kako bi Zakon obuhvatio zabranu negiranja činjenica utvrđenih pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) i Međunarodnim sudom pravde, u skladu s domaćim i međunarodnopravnim obavezama Republike Srbije. Izuzimanjem zločina utvrđenih pred MKSJ iz zabrane, Prijedlog zakona dozvoljava negiranje i javno odobravanje genocida u Srebrenici, zločina na Ovčari, masovnih zločina počinjenih u Prijedoru, Markalama, Meji i Korenici, Izbici i u mnogim drugim mjestima tijekom ratova u bivšoj Jugoslaviji. FHP podsjeća da se Zakonom o suradnji s MKSJ-om Srbija obavezala da će poštovati odluke Međunarodnog kaznenog suda. FHP naglašava da je presudom Međunarodnog suda pravde, koja je za Srbiju obavezujuća prema članu 94 Povelje UN, utvrđeno da je u Srebrenici počinjen genocid te da je Srbija prekršila Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina jer nije učinila ništa da u srpnju 1995. spriječi srebrenički masakr, 'mada joj je moralo biti jasno da postoji ozbiljan rizik od genocida' i drugo, zato što nije kaznila sudionike tog zločina koji su joj bili dostupni. FHP poziva Narodnu skupštinu da usvoji zakonsko rješenje koje će sankcionirati negiranje činjenica utvrđenih pred svim relevantnim međunarodnim sudovima.