GUIDO WESTERWELLE U BEOGRADU

Srbija broji posljednje metre prema kandidaturi za EU

23.02.2012 u 22:18

Bionic
Reading

Njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle u četvrtak je, tijekom boravka u Beogradu i odvojenih susreta sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem i ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem, prenio njemačko priznanje Srbiji za dosadašnja ostvarenja na putu europskih integracija, kao i ohrabrenje za stjecanje statusa kandidata za članstvo u Europskoj uniji

Westerwelle je, na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakon sastanka s Jeremićem, kazao kako je došao u ime Njemačke izraziti priznanje za ono što je Srbija postigla, te da je njegov dolazak također gesta ohrabrenja za 'posljednje metre'.

'Mi smo na posljednjim metrima, to je izvodljivo, to je dostižno ako ostanemo strpljivi, fleksibilni, racionalni i radni. Srbija je stigla daleko na svom putu prema Europi u posljednjim godinama, slijedeći je korak status kandidata za EU, Njemačka bi željela vidjeti da se taj korak učini na sastanku Europskog vijeća, jer stojimo uz europsku perspektivu Srbije', poručio je njemački šef diplomacije.

Njemačka, rekao je, priznaje i vidi koliko je Srbija napredovala i koliko se trudila i trudi provesti odluke donesene u prosincu i koliko ima poboljšanja na tom putu. Istaknuo je kako je među pomacima učinjenim od prosinca slobodno kretanje za građane Kosova veliki korak za koji se mora odati priznanje, te izrazio uvjerenost da, ako se otvorenim pitanjima prilazi u duhu suradnje, 'onda smo veoma blizu da i njih riješimo i mislim da ćemo to i učiniti'.

'Smatramo da je europska perspektiva Srbije dobra za Srbiju, dobra za Europu i za stabilnost cijele (balkanske) regije i to je razlog zbog kojeg ćemo mi, kao njemačka vlada, to poduprijeti', kazao je Westerwelle.

Srbijanski ministar Vuk Jeremić ustvrdio je kako je Srbija učinila sve što je u njezinoj moći da zaključci Europskog vijeća iz prosinca i sve tadašnje preporuke toga vijeća budu ispunjene kada je riječ o europskom procesu za Srbiju.

Europski proces prioritet je za ovu srbijansku vladu, kazao je te dodao kako vjeruje da je europska budućnost zapadnog Balkana i za Srbiju i za Europu iznimno važna. Mislim da smo vrlo blizu ispunjenja svih onih uvjeta koji su u prosincu bili precizno definirani, Srbija je učinila sve da te uvjete ispuni, ali isto tako moram reći da je za Srbiju ovoga trenutka neprihvatljivo bilo kakvo definiranje novih uvjeta u odnosu na ono što je dogovoreno u prosincu', rekao je Jeremić.

Westerwelle je, nakon sastanka s Jeremićem, razgovarao sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem o mogućem napretku Srbije na putu približavanja EU, o dijalogu Srbije i Kosova u Bruxellesu te bilateralnim odnosima Srbije i Njemačke.

Tadić je njemačkom ministru rekao da se Srbija zauzima da sva rješenja u navedenom dijalogu budu postignuta kompromisom, da želi daljnji napredak u razgovorima i da je za Srbiju, što se tiče predstavljanja Kosova, nezaobilazni čimbenik rezolucija 1244 Vijeća sigurnosti UN o Kosovu.

'Srbija ima konstruktivan pristup u dijalogu s Prištinom i maksimalno je otvorena za dogovor. Smatram da ispunjavamo sve uvjete za status kandidata za članstvo u EU', rekao je Tadić te ponovio kako Srbija 'ni eksplicitno ni implicitno neće priznati neovisnost Kosova', navodi se u priopćenju Tadićeva ureda.

Europsko vijeće 9. prosinca 2011. odlučilo je da status kandidata Srbije za članstvo u EU bude dodijeljen u ožujku 2012., ako se do tada postigne veći napredak u dijalogu Srbije s Kosovom. Kako je tada najavljeno u Bruxellesu, konačna odluka može se očekivati u ožujku.