PREVIRANJA OKO ĆIRILICE

Srbi u Hrvatskoj se ne osjećaju slobodnima

11.10.2013 u 18:45

Bionic
Reading

Srpske organizacije, među kojima i Srpsko narodno vijeće te SDSS-ov saborski Klub zastupnika, danas su zajedničkim priopćenjem izrazile najdublju zabrinutost nastavkom uništavanja ploča s latiničnim i ćirilićnim natpisima, te poručile kako Srbi u Hrvatskoj ne smatraju slobodom ako im se oduzima pravo na pismo te ga se proglašava agresorskim i zločinačkim.

Priopćenje potpisuju Srpsko narodno vijeće, Klub zastupnika SDSS-a, Zajedničko vijeće općina, Srpsko kulturno društvo 'Prosvjeta' i Srpsko privredno društvo 'Privrednik', reagirajući na, kako kažu, nastavak nasilja prema ćiriličnom pismu, a time i slanje nasilnih poruka prema onima koji ga smatraju svojim pismom - Srbima u Hrvatskoj

'Onima koji od nas traže da se oglasimo povodom ovih događaja ili da ih komentiramo želimo reći da u atmosferi u kojoj se Srbima u Hrvatskoj oduzima pravo na njihovo pismo, a tobože ostavlja sloboda govora, poručujemo da to ne smatramo slobodom i da takvu slobodu ne prihvaćamo. Onima koji ćirilično pismo proglašavaju 'agresorskim ili zločinačkim', a tobože jamče pravo djeci srpske nacionalnosti da ga uče u školama, poručujemo da to pravo ne bismo poželjeli nikom pa ni onima koji nam ga nude', ističu u priopćenju.

Izražavaju najdublju zabrinutost zbog širenja netolerancije, nezakonitosti i nasilnosti koju su, navode, povodom ćiriličnog pisma pokrenule pojedine udruge, stranke i pojedinci iz vjerskih institucija. Posebno ih, ističu, zabrinjava činjenica što se umjesto osude onih koji šire netoleranciju, nezakonitost i nasilnost 'stvara atmosfera osude ćirilice i Vlade koja s dužnim oprezom provodi zakone koji su godinama čekali na provedbu'.

Srpske organizacije u Hrvatskoj zabrinute su i što, kako tvrde, mnogi mediji, a među njima i oni javni, služe kao medijski servis te kampanje, ne vodeći računa o tome da bilo svojim ili tuđim porukama ne bi smjeli širiti međuetničku netoleranciju, stvarati atmosferu bezakonja i poticati mržnju i nasilje.

'Umjesto toga očekujemo od nadležnih saborskih tijela i od nadležnih državnih agencija zaduženih za ispunjavanje koncesijskih ugovora medijskih koncesionara da svojim djelovanjem zaštite temeljne ustavne vrijednosti hrvatskog Ustava. Zakonitost, nenasilnost i tolerancija su vrijednosti koje se ne smiju narušavati u javnom medijskom prostoru, i ne smiju biti ugrožene nikakvom i ničijom slobodom govora. Nadamo se da i oni kojima se obraćamo ne smatraju da o svojim zakonskim obavezama trebaju razgovarati s onima koji krše zakone, kao što to čine neki bez osjećaja odgovornosti prema vlastitim ustavnim obavezama', zaključuju u priopćenju.

Svoje su poruke, osim medijima, poslali i saborskim odborima za medije te za Ustav i Poslovnik, Vijeću i Agenciji za elektroničke medije, Agenciji za znanost i visoko obrazovanje te Agenciji za odgoj i obrazovanje.