UGROŽENA PRAVA

Srbi su najugroženija manjina u Albaniji, problemi i u Hrvatskoj

16.08.2009 u 15:52

Bionic
Reading

Državni tajnik u srbijanskom ministarstvu iseljeništva Miodrag Jakšić u nedjelju je priopćio da srpska nacionalna manjina ima velikih problema u zemljama jugoistočne Europe i Balkana, posebice u Albaniji, Crnoj Gori i Sloveniji

Jakšić je u priopćenju naglasio da su Srbi u Albaniji najugroženija manjina u Europi. "Srbi u Albaniji nemaju prava na uporabu materinjeg jezika, na slobodu vjeroispovjesti, a većini njih su tijekom vladavine Envera Hoxhe prisilno promijenjena imena i još uvijek ih ne mogu vratiti", kaže se u priopćenju ministarstva iseljeništva, kako ga prenosi Tanjug.

Ipak, Jakšić je najbolnijim srpskim pitanjem proglasio ono u Crnoj Gori, gdje se preko 35 posto stanovnika izjasnilo Srbima, preko 65 posto ih tvrdi da govori srpskim jezikom, a u toj zemlji ne postoji "ni minimum ustavnih i statusnih prava za Srbe u kulturi, obrazovanju, vjeroispovjesti i informiranju".

"Srbi u Mađarskoj su jedna od 13 priznatih nacionalnih manjina, ali već 17 godina čekaju na donošenje zakona i na pravo da imaju svoga zastupnika u mađarskom parlamentu, što im jamči mađarski ustav", rekao je Jakšić.

Dodao da je u Sloveniji taj problem mnogo složeniji, jer u toj zemlji Srba ima preko 50.000, odnosno uvjerljivo su na drugom mjestu po brojnosti, iza samih Slovenaca, a uopće nemaju status nacionalne manjine.

U Hrvatskoj također, priopćio je Jakšić, Srbi također imaju problema, od nerješavanja pitanja oduzetih stanarskih prava do neisplaćenih mirovina i nepoštovanja zakona o pravima nacionalnih manjina.

Jakšić je kao pozitivan primjer naveo status srpske manjine u Rumunjskoj i Makedoniji.