KARADŽIĆEVA OBRANA

'Srbi su mogli 'satrati' muslimane i Hrvate!'

17.04.2013 u 13:27

Bionic
Reading

Tijekom žalbene rasprave na Haškom sudu (ICTY) koja se održava povodom prošlogodišnjeg oslobađanja bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića optužbi za genocid u sedam bosanskohercegovačkih općina, Peter Robinson, pravni savjetnik bivšeg vođe bosanskih Srba, kazao je da je namjera bosanskih Srba bila raseljavanje Bošnjaka i Hrvata, a ne njihovo uništenje, izvještava novinar agencije Anadolija (AA)

'Namjera je bila da dođe do raseljavanja, a ne do uništenja bosanskih muslimana i Hrvata. Stoga tražimo da Haški sud pažljivo razmotri ovaj slučaj i utvrdi postoje li zaista dovoljni dokazi kako bi se utvrdio čin genocida. Nema dovoljno dokaza da su djela počinjena u tim općinama počinjena s namjerom da se stanovništvo uništi u potpunosti', rekao je Robinson. Napomenuo je da je moguće da postoje određeni dokazi, istakavši da oni ne omogućavaju da bude izrečena osuđujuća presuda.

'Bosanski muslimani su odvođeni u logore gdje su bili zatočeni, ali je većina razmijenjena. Bosanski Srbi mogli su ih bukvalno satrati, ali su ih pustili na slobodu! Zato nema dokaza da se to može okarakterizirati kao čin genocida. Da su Karadžić i Mladić željeli uništiti bosanske muslimane, kako bi im onda dozvolili da se spase? Sjetite se da je ubijeno manje od dva posto bosanskog stanovništva. Ne samo da su ih pustili na slobodu, nego su se pobrinuli i za njihov prijevoz', kazao je Robinson, prenosi Anadolija.

Eventualni dokazi za genocid u sedam općina u Bosni i Hercegovini, odnosno u općinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik, dodao je Robinson, moraju biti na takvom nivou da uvjere Haški sud da je genocid zaista i počinjen. Haški sud odbio je 28. lipnja prošle godine zahtjev Karadžića da bude oslobođen na pola suđenja, utvrdivši da su tužitelji izveli dovoljno dokaza protiv njega po 10 točaka optužnice, uključujući i one za genocid u Srebrenici, ali ga je oslobodilo točke optužnice za genocid nad Bošnjacima i Hrvatima u drugih sedam općina u BiH.

Prema jednoj od točaka optužnice protiv Karadžića u Haagu, snage bosanskih Srba su u općinama Bratunac, Foča, Ključ, Prijedor, Sanski Most, Vlasenica i Zvornik pokušale Bošnjake i Hrvate 'uništiti u potpunosti ili djelomično kao etničke grupe'. U četiri žalbene osnove, Haško tužilaštvo tvrdi da bi 'svako razumno vijeće moglo zaključiti da je u Bratuncu, Foči, Ključu, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku počinjen genocid', kao i da su 'Karadžić i drugi sudionici udruženog zločinačkog poduhvata dijelili specifičnu namjeru čiji je cilj bilo fizičko uništenje bosanskih muslimana'.