NAORUŽANI DO ZUBA

Srbi posjeduju preko dva milijuna komada oružja

17.03.2009 u 12:38

Bionic
Reading

Građani Srbije posjeduju više od dva milijuna pušaka i pištolja, od čega je čak polovica nabavljena ilegalno

Oružje posjeduje oko 800 tisuća fizičkih i pravnih osoba. Za milijun i 150 tisuća komada oružja izdana je dozvola, a Press doznaje da Srbi podjednako vole pištolje i puške.

U prosjeku oko 20 tisuća građana Srbije godišnje podnese zahtjev za izdavanje odobrenja za nabavu oružja. Odbije se u prosjeku deset posto zahtjeva, stoji u priopćenju srbijanskog MUP-a.

Bivši inspektor i detektiv Boža Spasić kaže da Srbi kod kuće drže sigurno još milijun komada ilegalnog oružja. Od sredine devedesetih Srbiju je zapljusnuo val oružja donesenog s ratišta. Ilegalno oružje u Srbiju uglavnom dolazi iz Bugarske, Hrvatske, Republike Srpske, Mađarske i s Kosova.

Zanimljiv je podatak da je čak trećina oružja korištenog u krivičnim djelima ilegalna. Član Nacionalne asocijacije za oružje Tomislav Pantović kaže za Press da je oružje na crnom tržištu skuplje nego u trgovinama. Na crnom tržištu oružje uglavnom nabavljaju osobe koje su od prije u sukobu sa zakonom, jer je osnovni preduvjet za kupnju oružja s papirima nekažnjavanje. No kazne za posjedovanje neregistriranog oružja relativno su niske - maksimalna iznosi tri godine zatvora.