BLOKADA PREMA BRNJAKU

Srbi ponovo postavili barikade na sjeveru Kosova

27.08.2011 u 12:03

Bionic
Reading

Srbi iz Ibarskog Kolašina sinoć su ponovo postavili barikade od balvana i teških strojeva na prometnici Kosovska Mitrovica - Ribariće u mjestu Zupče pa je onemogućen prolazak vozilima prema graničnom prijelazu Brnjak na sjeveru Kosova, javljaju beogradski mediji, a prenosi VLM

Razlog ponovnom postavljanju barikada je, kako su Tanjugu objasnili prosvjednici, pokušaj policije Euleks da uhiti jednog njihovog sunarodnjaka. No nitko od Srba koji su sinoć bili na barikadi nije mogao reći Tanjugu dokad će balvani i strojevi ostati na cesti.

Prištinski mediji navode da je razlog najnovijim barikadama pokušaj uhićenja osobe osumnjičene za ubojstvo pripadnika kosovske specijalne policije ROSU 25. srpnja, kada je pokušala rastjerati Srbe prosvjednike koji nisu dozvolili uspostavu kosovske vlasti na graničnim prijelazima na sjeveru Kosova prema Srbiji.

Ministar za Kosovo, Goran Bogdanović izjavio je za Tanjug da je situacija 'na sjeveru Kosova napeta, vlada psihoza straha i neizvjesnosti i zbog toga se mora učiniti sve kako bi ljudi opstali i vratili se normalnom životu', ali je dodao kako očekuje da će, 'ako dođe do stabilizacije stanja, barikada koja je sinoć vraćena u Zupču u općini Zubin Potok vrlo brzo biti uklonjena u potpunosti, možda već sutra'.

'Ne protivimo se borbi protiv organiziranog kriminala niti uhićenju svih koji su počinili zlodjela ili sudjelovali u nečasnim radnjama, ali ne možete nevine ljude koji putuju presretati, maltretirati i tući, a sa druge strane očekivati konstruktivnost', rekao je Bogdanović koji je više od tri sata u Zvečanu razgovarao sa predsjednicima općina sa sjevera Kosova i načelnikom kosovsko-mitrovačkog okruga, dodajući kako Srbi žele dijalogom rješiti probleme.

'Narod ima pravo braniti se, a jednostrani potezi koje povlače Priština i dio međunarodne zajednice na Kosovu ne mogu biti prihvatljivi', zaključio je ministar za Kosovo.