ZBOG ZATVARANJA ILEGALNIH PRIJELAZA

Srbi ponovno postavili barikade na Kosovu

17.06.2012 u 10:07

Bionic
Reading

Srbi sa sjevera Kosova postavili su u subotu navečer nove barikade na magistralnoj cesti između Leposavića i Prištine u mjestu Rudare kod Zvečana, javljaju prištinski elektronički mediji

Srbi su postavili barikade nakon što su pripadnici KFOR-a u subotu ujutro zatvorili alternativne cestovne pravce na sjeveru Kosova koje su koristili Srbi, izbjegavajući službene granične prijelaze prema Srbiji.

Nove barikade postavljene su na istom mjestu s kojeg je KFOR uklonio barikade prije dva tjedna, kada je izbio sukob između srpskih prosvjednika i pripadnika KFOR-a.

KFOR je priopćio u subotu da je akcija izvedena kako bi se onemogućili nezakoniti prijelazi granice izmedju Kosova i Srbije.

'Zatvaranje ilegalnog prijelaza omogućava postrojbama KFOR-a da ispunjavaju svoje osnovne zadatke, kako bi doprinjeli sigurnom i mirnom okruženju', priopćio je KFOR, navodeći da će se korištenjem službenog graničnog prijelaza normalizirati situacija.

Državni tajnik srbijanskog Ministarstva za Kosovo Oliver Ivanović izjavio je da je akcija KFOR-a nepotrebna i da je podigla tenzije.

Nekoliko stotina Srba iz svih mjesta na sjeveru Kosova prosvjedovalo je u petak protiv odluke kosovskih vlasti kojom se zabranjuje kretanje vozilima s registarskim oznakama kosovskih gradova, izdanima u Srbiji.