UJEDINJENJE TRIJU STRANAKA

Srbi optužili Pupovca za zloupotrebu položaja

28.08.2009 u 13:26

Bionic
Reading

Čelnici triju stranaka srpske nacionalne manjine - Demokratske partije Srba (DPS), Srpske narodne stranke (SNS) i Nove srpske stranke (NSS) najavili su danas ujedinjenje svojih stranaka kao alternativu SDSS-ovcima, koje prozivaju da su - čuvajući 'vlastite pozicije' - zaboravili zbog čega su u Saboru i Vladi Republike Hrvatske

ZAGREB - Predsjednici SNS-a i NSS-a Milan Rodić i Svetislav Lađarević te predsjednik Programskog savjeta DPS-a Veljko Džakula objasnili su kako stranke smatraju da zajedno imaju bolje izglede riješiti ključna pitanja Srba u Hrvatskoj, a nadaju se da će i SDSS jednoga dana biti "za okrupnjavanje".

Kao osnovna pitanja srpske manjine navode povratak izbjeglica, povrat imovine, otkup stanova bivših nositelja stanarskoga prava, objavljivanje liste tjeralica za ratne zločine te provedbu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, posebno odredbe o proporcionalnoj zastupljenosti u tijelima područne i lokalne samouprave.

"Gledajući rad naših predstavnika u Saboru, uvidjeli smo da nije napravljeno ništa što treba napraviti", rekao je Rodić i ustvrdio kako Savjet nacionalnih manjina Srpskome narodnom vijeću (SNV) nepropisno dodjeljuje novac za vijeća srpske nacionalne manjine manjina pri županijama, gradovima i općinama, a taj novac predsjednik SNV-a i potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac instrumentalizira za potrebe svoje stranke.

"SNV novac ne prosljeđuje na teren, nego ga daje na kapaljku, što je zloupotreba položaja i ovlasti, a osnovani odbori ostaju bez novca ako nisu uz SDSS", ustvrdio je Rodić.

Čelnici triju stranaka tvrde i da sredine u kojima je SDSS na vlasti s HDZ-om ne provode Ustavni zakon i da nisu prilagodile svoje statute kako bi osigurale proporcionalnu zastupljenost, a kao primjer navode Ličko-senjsku županiju u kojoj bi, kažu, Srbi trebali imati dožupana jer u stanovništvu sudjeluju s više od 20 posto.

Džakula je zatražio ostavku potpredsjednika vlade Slobodana Uzelca (SDSS) prozivajući ga da na sjednicama vlade govori jedno, a u javnosti drugo i tako čini štetu ugledu srpske zajednice.

"Suludo je da on na zatvorenoj sjednici ministru čestita na Zakonu o poljoprivrednome zemljištu, a onda ga u javnosti popljuje", rekao je Džakula.

Najavio je da će od SDP-a i HNS-a zatražiti da se očituju o svim otvorenim pitanjima srpske nacionalne manjine, ali nije htio komentirati SDP-ov prijedlog da se manjinama omogući dvostruko glasovanje, a da njihovi predstavnici u Saboru mogu odlučivati isključivo o zakonima koji se odnose na manjine.

"Kada SDP bude otvoreno govorio o osnovnim pitanjima srpske zajednice, kada budemo ravnopravni građani, govorit ćemo o budućnosti", rekao je Džakula.

Smatra, međutim, da zastupnici nacionalnih manjina ne bi smjeli presuđivati koja će stranka biti na vlasti. "Ne želimo biti jezičac na vagi. O tome treba odlučivati većinski narod", poručio je Džakula.